Home

Achtergrond

Toegenomen voorraden VS doen olieprijs dalen

De olieprijs is deze week gedaald naar het laagste niveau in ongeveer 2 maanden.

Dit heeft alles te maken met de onverwachte groei van de Amerikaanse olievoorraden. Terwijl analisten rekening hadden gehouden met een daling van de voorraden met ongeveer 1,3 miljoen vaten, meldde de Energy Information Administration (EIA) dat de voorraad ruwe olie is toegenomen met 2,1 miljoen vaten. Analisten waren hierover verbaasd omdat normaal gesproken in deze tijd van het jaar de voorraad juist terugloopt.

De impact hiervan bleek groot. Een vat West Texas Intermediate (WTI) daalde in een paar dagen van $ 68,25 naar $ 65 per vat ruwe olie. Een vat Brentolie zit nu onder de $ 76, terwijl een vat ruwe Brentolie een paar dagen daarvoor nog bijna $ 79 deed. Dat Venezuela waarschijnlijk een deel van de bestelde ruwe olie niet zal kunnen leveren door politieke onrust en een economische crisis had nauwelijks invloed op die dalende tendens.

Opmerkelijk is het bericht van persbureau Bloomberg. Die meldt de Amerikaanse regering Saoedi-Arabië en een aantal andere Opec-landen in alle stilte heeft gevraagd om de olieproductie op te voeren met ongeveer 1 miljoen vaten per dag. Het uitzonderlijke verzoek kwam op het moment dat de benzineprijs aan de Amerikaanse pomp naar het hoogste niveau in 3 jaar steeg.

Volgens bronnen Bloomberg hebben Arabische olieministers het Amerikaanse verzoek afgelopen weekend in Koeweit besproken. Daarna volgde een schriftelijke toezegging dat ‘stabiele olievoorraden beschikbaar zullen worden gesteld om tegemoet te komen aan stijgende vraag en om dalingen in sommige delen van de wereld te compenseren’.

Meer informatie over de energieprijzen vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Brent-olie
Diesel LTO-Ledenprijs vanaf 4.000 liter
Diesel
Propaangas
Gas
Elektra dal 3 jaar vast
Elektra piek 3 jaar vast

Of registreer je om te kunnen reageren.