Home

Achtergrond 7 reacties

Opnieuw vloeit landbouwkennis weg uit parlement

Toch nog onverwachts moest Rik Grashoff (GroenLinks) zijn Kamerzetel opgeven. En verzwegen liefdesrelatie brak hem op. Er gaat opnieuw landbouwkennis verloren uit de Kamer.

En weer stapt een ervaren landbouwwoordvoerder op. Een paar weken geleden vertrok Elbert Dijkgraaf (SGP) vanwege persoonlijke omstandigheden. Nu maakt GroenLinks-woordvoerder Rik Grashoff (57) plaats.

Niemand zag vorige week aankomen dat Grashoff, de landbouwwoordvoerder van GroenLinks, de biezen zou moeten pakken. Dat hij een liefdesaffaire met partijvoorzitter Marjolijn Meijer had verzwegen, werd hem weliswaar verweten, maar nadat de geheime relatie was opgebiecht, leek die met de mantel der liefde te worden bedekt.

Relatie niet het probleem

Dat Meijer en Grashoff een geheime buitenechtelijke relatie hadden was op zich niet het probleem. Dat ze daarover niet hun politieke vrienden hadden geïnformeerd, werd hen vergeven. Maar dat ze niet de waarheid vertelden over de duur van hun relatie werd Grashoff als Kamerlid en Meijer als partijvoorzitter fataal.

Het bleek dat de twee al eind 2016 nauw bevriend waren toen de kieslijst voor de Tweede Kamerverkiezingen werd opgesteld. Meijer had als voorzitter een belangrijke rol bij de vaststelling van de kieslijst; Grashoff had als zittend Kamerlid een groot belang bij een hoge plek op de nieuwe lijst. Grashoff kwam op een veilige 5de plaats op de lijst. Het is niet gezegd, noch vastgesteld dat Grashoff bevoordeeld is en dat Meijer daarbij een rol speelde, maar ze hebben de schijn tegen.
Artikel gaat verder onder de foto

Fractieleider van GroenLinks Jesse Klaver (rechts) neemt in de Tweede Kamer afscheid van Rik Grashoff. - Foto: ANP
Fractieleider van GroenLinks Jesse Klaver (rechts) neemt in de Tweede Kamer afscheid van Rik Grashoff. - Foto: ANP

Grashoff gaf ruiterlijk toe dat hij een fout had gemaakt. Hij zei dat hij, gemeten langs de maatlat van zijn eigen normen, niet kon aanblijven – al moet gezegd dat hij pas tot dat inzicht kwam, nadat de relatie publiek was geworden.

Grashoff kon niet bogen op brede steun in de agrarische sector. Zijn vertrek wordt door vaste reageerders op forums in agrarische media dan ook eerder cynisch becommentarieerd dan met teleurstelling of ongeloof.

Dat Grashoff werd beschreven als ‘woordvoerder insecten en weidevogels’, doet zijn inbreng tekort

Toch behoorde Grashoff in het parlement tot de beter geïnformeerde Kamerleden, als het om de landbouw gaat. Dat hij deze week in NRC werd beschreven als ‘woordvoerder insecten en weidevogels’, doet zijn inbreng tekort. Zijn standpunten gingen regelmatig tegen de agrarische haren in (kritisch over de derogatie, fikse klimaatmaatregelen, bescherming weidevogels, verbod op glyfosaat en andere gewasbeschermingsmiddelen, meer koeien in de wei, sanering van de varkenshouderij, aanpak van de uitstoot van ammoniak en fijn stof). Maar hem kan niet verweten worden dat hij onbeargumenteerd tot zijn mening kwam. En daarbij komt: Grashoff is voor rede vatbaar. Dat maakte hem ook voor politieke tegenstanders een prettige collega.

Opvolging nog niet bekend

Wie Grashoff in de GroenLinks-fractie gaat vervangen als landbouwwoordvoerder is nog niet duidelijk. Met zijn vertrek en dat van Liesbeth van Tongeren en Linda Voortman, en de komst van de nieuwe Kamerleden Laura Bromet (48), Paul Smeulders (30) en Wim-Jan Renkema (50) in de fractie, zal er vast een herschikking in de portefeuilles komen.

Laatste reacties

 • Maas1

  De politiek in Den Haag is meer verworden tot de randstad politiek. De verbinding met de samenleving uit het achterland heeft men verloren.

 • info519

  wel een verschil dacht ik grashof of dijkgraaf.....of heb ik het mis?

 • nvanrooij1

  Inderdaad een groot verschil
  Dijkgraaf had oog voor de boeren en grashof had liever dat de meeste boeren stopten
  Hij probeerde in ieder geval hen het zo moeilijk mogelijk te maken
  Dus zijn vertrek is geen verlies

 • WJHDKremer

  Is dit een serieus artikel?
  straks barst dhr braakman ook nog in tranen uit als marianne thieme afscheid neemt. Kom op. Opgeruimd staat netjes

 • DJ-D

  Onbeargumenteerd? Tijd voor de cursus 'propaganda ja of nee' kom op zeg Braakman Foi! Alle boeren betichten van fraude en zelf de grootste onbetrouwbare zak zijn!

 • Alco

  Weten we ook hoe Braakman erin staat.

 • koestal

  Brandende liefde in de Kamer

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.