Home

Achtergrond

Oliehandel in gespannen afwachting van OPEC-top

Gaat de olieproductie opgevoerd worden of niet, daar draait het allemaal om deze week.

De OPEC-maatregel uit 2016 om de productie te verlagen met 1,8 miljoen vaten per dag heeft zijn doel bereikt, namelijk het opvoeren van de olieprijs. Probleem is echter dat de prijs voor een vat ruwe olie nu dreigt door te slaan. Hierdoor is het risico op een mogelijke economische recessie niet denkbeeldig, daarmee zouden de olieproducerende landen zichzelf in de voet schieten.

Olieproductie weer opvoeren

Onder druk van onder anderen de Amerikaanse president Trump lijkt Saoedi-Arabië genegen te zijn de productie op te voeren met 1,5 miljoen vaten per dag, ook Rusland voelt hier wel voor. Onderling zijn de OPEC-landen het hier echter niet over eens. Vooral Iran, Irak en Venezuela verzetten zich tegen het opvoeren van de productie. Toch lijkt een kans op een deal over een productieverhoging door de OPEC in aanloop naar de top op vrijdag toegenomen. Iran lijkt toch akkoord te kunnen gaan met het oppompen van meer olie.

Het lijkt er op dat de OPEC-landen samen met niet-lid Rusland aan een compromis werken om de olieproductie met 300.000 tot 600.000 vaten per dag op te voeren. Door deze relatief bescheiden verhoging zouden tegenstanders over de streep getrokken moeten worden om tot een akkoord te komen.

Olieminister Bijan Zanganeh van Iran was na gesprekken met collega’s positief gestemd. Daarbovenop kwamen uitspraken van de energieminister van Saudi-Arabië, die aangaf dat elke betrokkene die hij de afgelopen dagen heeft gesproken het met een koerswijziging eens is. “Ik heb er vertrouwen in dat uiteindelijk de redelijkheid zal overwinnen”, aldus Khalid Al-Falih.

Meer informatie over de energieprijzen vindt u in Boerderij op Maat:  

Brent-olie
Diesel LTO-Ledenprijs vanaf 4.000 liter
Diesel
Propaangas
Gas
Elektra dal 3 jaar vast
Elektra piek 3 jaar vast

Of registreer je om te kunnen reageren.