Home

Achtergrond 2 reacties

Met drone alleen wordt weidevogel niet gered

Met de inzet van een weidevogeldrone in de Krimpenerwaard zijn meer gruttonesten gevonden, maar het aantal jongen dat is uitgevlogen valt in verhouding tegen.

Voor het eerst dit voorjaar zette het Agrarisch Collectief Krimpenerwaard (ACK) een drone in om weidevogels te beschermen. De eerste cijfers kwamen aan de orde op een evaluatieavond van weidevogelwachters in Bergambacht. Het aantal vindplaatsen van gruttonesten is in het gebied gestegen van 19 vorig jaar naar 57 dit seizoen. Ook van andere weidevogels als tureluur, scholekster en kievit zijn meer nesten gevonden. De gegevens kunnen niet één op één worden toegeschreven aan het gebruik van de drone, want er zijn invloeden als het weer, predatoren et cetera.

Drone voor € 30.000 aangeschaft

Toch is Mariëlle Oudenes, gebiedscoördinator van het Agrarisch Collectief Krimpenerwaard (ACK) blij met de drone, die voor € 30.000 is aangeschaft. Helaas is de software niet goed genoeg. De analyse van de vluchten moet sneller en beter. Ander nadeel is het beeld, dat soms onduidelijk is. Ook vindt de drone geen kuikens in lang gras. Tijdens een reportage in de vroege ochtend lukt het wel jonge haasjes of warme zwanendrollen te vinden.

Voor het eerst dit voorjaar zette het Agrarisch Collectief Krimpenerwaard (ACK) een drone in om weidevogels te beschermen. - Foto's: Roel Dijkstra
Voor het eerst dit voorjaar zette het Agrarisch Collectief Krimpenerwaard (ACK) een drone in om weidevogels te beschermen. - Foto's: Roel Dijkstra

Aantal uitgevlogen jongen dramatisch laag

Het is het eerste leerjaar en het zijn kinderziekten, maar Oudenes laat zich er niet door uit het veld slaan. Ook al houdt ze het bijna niet droog als ze op de evaluatieavond vertelt dat het aantal uitgevlogen jongen in een deel van de polder dramatisch laag is. Van de 35 gruttonesten, gevonden in het gebied rond Bergambacht, zijn er volgens haar 6, misschien 7 jongen groot geworden.

Dat is natuurlijk veel te weinig, maar bevlogen als ze is, denkt ze al weer na over het volgende seizoen. Over een manier om boeren, die niets of weinig doen aan natuurbeheer, te overtuigen dat er meer moet gebeuren. ‘’Want uiteindelijk is het grotere doel dat er meer weidevogels groot worden en uitvliegen”, zegt ze.

De drone is voor € 30.000 aangeschaft. Helaas is de software niet goed genoeg.
De drone is voor € 30.000 aangeschaft. Helaas is de software niet goed genoeg.

Goede resultaten in plas-dras-gebieden

In andere gebieden zijn de cijfers gelukkig rooskleuriger. Zo zijn er goede resultaten behaald in de plas-dras-gebieden. Acht stukken weiland, die door een pomp onder een klein laagje water worden gezet waardoor er een groter voedselaanbod is voor kuikens. Ook zijn er genoeg schuilmogelijkheden voor predatoren. Oudenes ziet graag meer van dit soort locaties. Nu zijn er volgens weidevogeldeskundigen voor de meeste gruttokuikens niet genoeg insecten en sterven ze van de honger. Het ACK werkt mee aan een onderzoek hiernaar.

‘Ondanks de mooie afspraken die we hebben gemaakt met de boeren om stukken land te laten staan en niet te maaien, blijft het moeilijk om daadwerkelijk vliegvlugge kuikens groot te brengen’

Volgens de boeren die meedoen aan het natuurbeheer van het ACK, moet de invloed van predatoren op de weidevogelstand ook niet worden onderschat. Ook dat heeft het ACK in onderzoek.

Mozaïekbeheer

Oudenes: “Ondanks de mooie afspraken die we hebben gemaakt met de boeren om stukken land te laten staan en niet te maaien, blijft het moeilijk om daadwerkelijk vliegvlugge kuikens groot te brengen. Ik wil nog meer inzetten op mozaïekbeheer, waarbij percelen in fases worden gemaaid, voor bescherming van de kuikens.”

De drone wordt nu ingezet op andere fronten, denk aan het in beeld brengen van kruidenrijk gewas of het vinden van predatoren, zoals vossennesten.
De drone wordt nu ingezet op andere fronten, denk aan het in beeld brengen van kruidenrijk gewas of het vinden van predatoren, zoals vossennesten.

De drone is een hulpmiddel en we gaan daar de weidevogels niet mee redden. Dit was de conclusie vooraf, maar ook na de eerste evaluatie blijft deze conclusie staan. Oudenes: ‘’Ik blijf de gesprekken met boeren aangaan, want samenwerken is de enige manier om wat voor elkaar te krijgen.”

Vossennesten

En de drone? Die wordt ingezet op andere fronten, denk aan het in beeld brengen van kruidenrijk gewas of het vinden van predatoren, zoals vossennesten. Daar is nu de tijd voor, nu de weidevogels zich opmaken voor de grote trektocht naar het Zuiden.

Laatste reacties

  • Jan-Zonderland

    En weer wordt verzwegen wat de hoofdoorzaak is van zo'n laag percentage van die jonge vogels die het uiteindelijk wel redden. Vult u zelf maar in. Gebrek aan insecten hoort er m.i. niet bij, althans niet als hoofdoorzaak.

  • egbert

    Weidevogels naar de malemoten met al die opsporingstechnieken. Vervolgens stokje er bij incl guurspoor voor vos en markering voor roofvogels ook in graanpercelen waar niemand nog komt voor augustus doen ze ongevraagd lekker bezig die lui . Laat de boel met rust

Of registreer je om te kunnen reageren.