Home

Achtergrond

Koers CNHI fors onderuit

De Chinese varkensslachterij WH Group en tractor- en bouwmachinefabrikant CNHI hadden beiden een forse koersdaling afgelopen week. De koers van beide bedrijven daalde met 8,9%.

CNHI kwam door deze koersdaling op het laagste punt in zeker een jaar. Afgelopen week zette de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en de rest van de wereld voort. De EU maakte bekend vanaf komend weekend heffingen in te voeren op Amerikaanse producten als staal, aluminium, agrarische (voedsel)producten en spijkerbroeken. De heffingen zijn een reactie op de Amerikaanse heffingen op Europees staal en aluminium.

CNHI maakt als fabrikant van (land)bouwmachines gebruik van de grondstoffen waarover nu percentages worden geheven. De mogelijke impact op de beschikbaarheid en kosten van het produceren van de trekkers, hebben beleggers doen afzien van investeren in CNHI. Ook trekkerbouwer Deere had te maken met een koersdaling, van 5,9%.

Daarnaast voorspelde Zacks Investment Research een winst per aandeel van $ 0,21 voor het lopende kwartaal van CNHI. Voor het gehele jaar verwacht het instituut een winst van $ 0,70 per aandeel. Hoewel deze resultaten allemaal in een stijgende lijn zouden zijn ten opzichte van vorig jaar, is het sommige beleggers wellicht toch tegengevallen en hebben zij daar op geanticipeerd.

Gevolgen van handelsoorlog

Ook slachterij WH Group ondervindt de gevolgen van de handelsoorlog. Door onzekerheden over het afzetten van Amerikaans varkensvlees naar China en Mexico, hebben investeerders weinig vertrouwen in de Chinese slachterij met vestigingen in de VS. Daarnaast hebben varkensslachterijen te maken met dalende marges op hun producten door hogere varkensprijzen en dus mogelijk hogere kosten door de importheffingen.

Stijgers waren er ook, al ging dat minder hard dan de dalers. De koers van pluimveeslachterij JBS steeg met 3,5% en ABF (Associated British Foods) met 2%.

Boerderij volgt iedere week de ontwikkelingen van grote agrifoodbedrijven die beursgenoteerd zijn. Bekijk alle reportages hier.

Meer informatie over de aandelenkoersen vind je in Boerderij op Maat:  

ForFarmers
Südzucker
Deere
Agco
CNHI
Fonterra

Of registreer je om te kunnen reageren.