ANP-46291551

Ontwikkelingen van agrifoodbedrijven

Terug naar dossier
Home

Achtergrond

Koers BRF stijgt vanwege transportstakingen Brazilië

De grootste uitschieter op de beurs van agrifoodbedrijven was de Braziliaanse vleesverwerker Brasil Foods (BRF).

De koers steeg met 8,8% ten opzichte van vorige week. Afgelopen week werd bekend dat de directeur van het Braziliaanse oliebedrijf Petrobras, Pedro Parente, opstapt. Dat gebeurde onder druk van de president van Brazilië, Michel Temer. Hij eiste dat Parente op zou stappen vanwege de hoge brandstofprijzen in het land. De prijzen zorgen voor landelijke transportstakingen in Brazilië. Die veroorzaakten veel lege supermarkten, overvolle stallen en stagnerende export.
Artikel gaat verder onder de foto en grafiek

Lege markten en winkels vanwege de transportstaking in Brazilië. - Foto: ANP
Lege markten en winkels vanwege de transportstaking in Brazilië. - Foto: ANP

Petrobas is deels een staatsbedrijf. De president van Brazilië is op zoek naar een nieuwe CEO die meer gefocust is op de ontwikkeling van het land dan op de markt. Parente had als CEO het doel om het bedrijf minder afhankelijk te maken van de staat. Diezelfde Parente is ook voorzitter van BRF, sinds april. De aandelen van dat bedrijf stegen in waarde omdat werd gespeculeerd dat Parente nu meer tijd zou hebben om zich met BRF bezig te houden.

Kellog de grootste daler

Waar de koers van Kellogg vorige week nog het meest steeg van alle gevolgde bedrijven, is het nu de grootste daler. De koers daalde met 4,6%. De precieze oorzaak van deze daling is niet bekend.

Marokkanen boycotten Danone

Ook de koers van zuivelverwerker Danone daalde. Het bedrijf heeft te kampen met een al 5 weken durende boycot in Marokko door consumenten vanwege de hoge kosten van levensonderhoud. De boycot tegen Danone en twee grote plaatselijke bedrijven is eind april begonnen na anonieme oproepen op sociale media.

De werknemers van Danone hebben woensdag 6 juni een demonstratie gehouden om hun landgenoten op te roepen te stoppen met de boycot omdat medewerkers van Danone mogelijk hun baan verliezen. Ook vroegen ze de overheid in te grijpen. De overheid heeft opgeroepen de boycot te stoppen omdat buitenlandse investeerders het land zouden mijden en de zuivelsector wordt aangetast.

Werknemers van Danone in Marokko roepen hun landgenoten op te stoppen met de boycot van producten van Danone. - Foto: ANP
Werknemers van Danone in Marokko roepen hun landgenoten op te stoppen met de boycot van producten van Danone. - Foto: ANP
Boerderij volgt iedere week de ontwikkelingen van grote agrifoodbedrijven die beursgenoteerd zijn. Bekijk alle reportages hier.

Meer informatie over de aandelenkoersen vind je in Boerderij op Maat:  

ForFarmers
Südzucker
Deere
Agco
CNHI
Fonterra

Of registreer je om te kunnen reageren.