Home

Achtergrond

Iran-eis Trump zorgt voor opdrijven olieprijs

De OPEC-afspraken van afgelopen weekeinde over het opvoeren van de olieproductie hebben maar heel kortstondig geleid tot een lagere olieprijs.

Hiervoor zijn een aantal redenen aan te wijzen. Allereerst zijn de afspraken tussen de OPEC-landen en aangesloten andere producenten minder vergaand dan verwacht. Het oliekartel kwam overeen om de olieproductie met 1 miljoen vaten per dag op te voeren. Dat is zeker een 0,5 miljoen vaten minder dan wat in eerste instantie verwacht was.

Niet meer dan 600.000 vaten

Rusland had zich sterk gemaakt voor 1,5 miljoen vaten extra per dag, maar sloot zich uiteindelijk aan bij de gezamenlijke afspraken. Overigens is die 1 miljoen vaten ook een puur theoretisch aantal. In de praktijk zullen de olieproducenten niet veel verder komen dan 600.000 vaten, omdat lang niet alle aangesloten landen in staat zullen zijn hun productie op te voeren.

Olieprijs steeg na lichte prijsdip

Het gevolg is dat de olieprijs slechts een lichte prijsdip liet zien, om vervolgens weer heel snel te stijgen. Voor een vat West Texas Intermediate (WTI) moest begin van de week zo’n $ 64,50 neergeteld worden, in de loop van de week was de notering weer opgelopen richting de $ 72,50. Ook Brent-olie laat een vergelijkbaar beeld zien; de prijs ervan liep op van $ 73 naar $ 78.

Olieveld in Bakersfield, Californië. Ook prijsopdrijvend zijn de dalende voorraden ruwe olie in de VS met bijna 10 miljoen vaten. - Foto: ANP
Olieveld in Bakersfield, Californië. Ook prijsopdrijvend zijn de dalende voorraden ruwe olie in de VS met bijna 10 miljoen vaten. - Foto: ANP

Trump eist stop op olie-import uit Iran

Een tweede belangrijke reden is de eis van VS-president Trump richting zijn bondgenoten om per november te stoppen met olie-import uit Iran. De VS wil de druk op Iran opvoeren na het opzeggen van de nucleaire deal door dat land. Ook prijsopdrijvend zijn de dalende voorraden ruwe olie in de VS met bijna 10 miljoen vaten. Amerikaanse marktanalisten verwachten een verdere prijsstijging voor WTI-olie tot zeker $ 76.

Meer informatie over de energieprijzen vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Brent-olie
Diesel LTO-Ledenprijs vanaf 4.000 liter
Diesel
Propaangas
Gas
Elektra dal 3 jaar vast
Elektra piek 3 jaar vast

Of registreer je om te kunnen reageren.