Home

Achtergrond 10 reacties

In de media: ‘Landbouw beducht voor consequenties’

Het Klimaatakkoord werpt zijn schaduw vooruit. Net als de fusie tussen Monsanto en Bayer. De landbouw is beducht.

In de week dat Yvon Jaspers met Onze Boerderij wederom 1,5 miljoen kijkers trok, Agrifirm op de Alpe d’Huzes € 130.000 bijeen fietste, de al eerder in de filmhuizen vertoonde film het Mysterie van de melkrobot op de NPO de aandacht trok, was er ook aandacht voor het Klimaatakkoord. Onder meer in de Volkskrant een interview met Pieter van Geel, voorzitter van de ‘landbouwtafel’, 1 van de 5 sectortafels.

Inkrimping veestapel

De sector staat er niet goed op, maar Van Geel denkt dat boeren bereid zijn constructief mee te denken. ‘Ik zal het voorzichtig zeggen: je merkt dat boeren eigenlijk wel heel goede ideeën hebben, maar ze zijn beducht voor de consequenties. Ze kijken schichtig naar de samenleving. Bang om dingen te beloven die ze dan achteraf weer niet kunnen waarmaken.’

Eerder zei hij in Boerderij dat er een enorme opgave ligt en dat er geen ‘laaghangend fruit’ is, en dat inkrimping van de veestapel geen doel op zich is. Boeren kunnen zelf de regie nemen. In de Volkskrant zegt hij: “Ze zullen zelf een keuze moeten maken voor maatregelen die voldoen aan de randvoorwaarden. Lukt dat niet, dan leidt dat vanzelf tot een discussie over de omvang van de veestapel.”

Artikel gaat verder onder de afbeelding.

Hoe komt de landbouw ervan af in de media? Wat schrijft de pers over boeren, hoe komen boeren in beeld op tv en in sociale media? Boerderij houdt de media in de gaten analyseert de media-aandacht voor de boer elke 2 weken. - Illustratie: Kaayman
Hoe komt de landbouw ervan af in de media? Wat schrijft de pers over boeren, hoe komen boeren in beeld op tv en in sociale media? Boerderij houdt de media in de gaten analyseert de media-aandacht voor de boer elke 2 weken. - Illustratie: Kaayman

Monsanto

Niet alleen milieupartijen zijn beducht voor de fusie tussen Bayer en Monsanto, ook de boeren. ‘Fusie stuit op argwaan boeren’, kopt het FD. Peter Leendertse, adviseur bij het Centrum voor Landbouw en Milieu: “Ik vind het zorgwekkend. Er is nu een kleine groep grote spelers met steeds meer patenten.”

Leendertse zegt bang te zijn dat de marktmacht, gecombineerd met een commercieel belang, de verduurzaming van de landbouw in de weg staat. Woordvoerder Maarten Leseman van de LTO deelt die mening. “Het wordt voor boeren straks lastiger om vrij te kiezen bij wie ze gewasbeschermingsmiddelen en zaden kopen. Het beeld dat wij hebben van Monsanto-Bayer is dat zij onder verduurzaming vooral een hogere productie per hectare verstaan.”

Huilende boeren

Technisch directeur bij adviseur Van Iperen, Dirk Bakker is eveneens kritisch: ‘Ik sta niet te juichen.’ Hij is bang dat Bayer wereldwijd een te grote greep op de voedselproductie krijgt.

Viel dit op in de media, professioneel TV-kijker van het AD Angela de Jong, vat haar ervaringen op een andere manier samen. ‘Ik heb nog nooit zoveel huilende boeren op tv gezien als de afgelopen weken. Het stemt niet vrolijk, al die inkijkjes in het dagelijkse geworstel van onze boeren.’

Laatste reacties

 • Sjefo

  Boeren in Nederland het onmogelijke opleggen, en je freten in het buitenland halen, overal natuur maken, wat zijn jullie enge, vieze mensen om een zo eerlijk beroep om te zetten in een grote rotzooi, met nauwelijks onderbouwde argumenten.
  Dagelijks de burgers proberen te manupeleren met leugens wel te verstaan wat nog legetiem is ook ,schande,

 • wilcovanlaar1

  Als ik dit lees, moet ik denken aan vandaag. Heel Zeeland doorgereden, mooie akkers met allerlei producten. Kom je de haven van Rotterdam binnen, 1 uur in de file gestaan. Rondom je zware stinkende industrie, die niet hoeven in te krimpen. En dan rij je weer de mooie Veluwe binnen, waar het aantal boeren hard daalt!

 • koestal

  Het is niets anders dan boeren in de zeik zetten,alleen in oorlogstijd kunnen ze de boeren waarderen.

 • koestal

  Dat is allemaal politiek,ze proberen weer de boeren de milieuproblemen in de schoenen te schuiven.

 • Maas1

 • eltjo.huizenga1

  Mag ik de LTO van harte aanbevelen eens een kijkje te nemen op de Bayer Forward Farm in Abbenes. Daar laat Bayer zien dat duurzaamheid iets heel anders is dan meer kilo's per hectare. Op dit bedrijf van de vooruitstrevende boer Jasper Roubos zal de LTO zijn ogen uitkijken. Hij zal de LTO ook vertellen dat Bayer helpt om nieuwe manieren voor duurzaam telen uit te proberen en te promoten aan "boeren, burgers en buitenlui" (en beleidsmakers, politici, adviseurs en vele anderen). Als je hier niet geweest bent, vraag ik me af waar de uitspraak "Het beeld dat wij hebben van Monsanto-Bayer is dat zij onder verduurzaming vooral een hogere productie per hectare verstaan.” vandaan komt... Verdiep je eerst in werkelijke motieven en activiteiten van Bayer voordat je er een uitspraak als deze over doet!

 • ldbroersma

  Bedoelt u dit? @eltjo.huizinga1
  <>

 • koestal

  Bayer wil aan de boeren verdienen .

 • eltjo.huizenga1

  Beste ldbroersma, de getoonde link laat slechts één element van duurzame landbouw zien. Het is echter veel meer dan dat, bijv. <> en <>. Daarnaast gaat het ook om bijv. een gezonde bodem en digitalisering. LTO moet maar eens langskomen!
  Beste koestal, we moeten allemaal kunnen verdienen, in de eerste plaats de boer. Als de oplossingen die Bayer ontwikkeld, voor de boer niets opleveren, verkopen we niets. Daarbij heeft en houdt de boer keuze te over waar en van wie hij koopt. Bedrijven als Bayer bij gratie van tevreden klanten én van tevreden aandeelhouders en natuurlijk ook tevreden medewerkers.... De boer wil natuurlijk wat geld verdienen, de aandeelhouder wil natuurlijk ook geld terugzien voor zijn investering en de medewerkers hebben ook een gezin te onderhouden... We moeten dus samenwerken om ook samen een goede boterham kunnen overhouden aan het duurzaam telen!

 • Maas1

  Dhr van Geel stelt volgens het bovengenoemde stuk dat de boeren schichtig om hun heen kijken naar de samenleving,dat ze dingen beloven die ze WEER niet waar kunnen maken! Nu wordt het helemaal mooi dit is een verdraaing van de werkelijkheid,zijn we overigens ook wel gewend van mensen die politiek actief zijn! Waar was de overheid eind jaren '90 toen er mestverwerkingsrechten in gevoerd zouden worden,ons duizenden € uit de zak kloppen,toen het echter zo ver was gaf de overheid niet thuis.Nu 20 jaar later ligt men er in de politiek nog steeds over te ribben zakken wat doen jullie eigenlijk,een herhaling van problemen ten tonele sprijden maar een keer van die pluche af komen ho maar. Dan die duurzame stallen met daar aan verbonden allerhande milieu maatregelen in combinatie met rechten,daarvan wordt ook achteloos de stekker uit getrokken,hoe betrouwbaar wil je eigenlijk zijn daar in Den Haag.Hoezo dat wij dingen niet waar kunnen maken die we beloven.De pot verwijderd de ketel dat die zwart ziet.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.