Home

Achtergrond 6 reacties

Handelsoorlog treft Amerikaanse boeren

Na enige hoop op een deal met de VS, heft het land nu toch importheffingen op staal. De EU reageert met tegenheffingen op agrarische producten.

Waar de dreigementen voor hogere importtarieven van president Donald Trump in maart nog met een sisser leken af te lopen, lijkt er nu toch een handelsoorlog te komen. Amerikaanse agrarische producten zouden op het lijstje van de EU staan voor tegenheffingen.

Geen deal met VS

Eerder dit jaar voerde Trump importtarieven in van 25% op staal en 10% op aluminium. Destijds kregen onder andere de EU, Canada en Mexico nog uitstel. EU-commissaris Cecilia Malmström heeft in de tussentijd tevergeefs geprobeerd een deal te sluiten met de Amerikanen. Per 1 juni zijn de heffingen alsnog ingegaan. Voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie noemde de heffingen direct ‘ongerechtvaardigd en onaanvaardbaar’.

Juncker kondigde kort na de bekendmaking van de heffingen aan dat de EU naar de Wereldhandelsorganisatie (WTO) stapt voor tegenheffingen op Amerikaanse producten. De EU had al eerder een lijst samengesteld met deze producten, waaronder ook agrarische, die belast zouden worden.

Artikel gaat verder onder de tweet.

Schade Nederland richting € 600 miljoen

De Europese tegenheffingen vertegenwoordigen een kleine € 3 miljard. Daarvan zou € 345 miljoen bestaan uit agrarische producten en € 604 miljoen uit bewerkte agrarische producten. De schade van de Amerikaanse maatregelen bedraagt volgens Brussel zo’n € 6,4 miljard. De schade voor Nederland zou richting de € 600 miljoen gaan.

Staaloorlog

Volgens internationale handelsregels mogen de heffingen pas vanaf 17 juni worden ingevoerd. Eerst moeten de plannen ook nog worden goedgekeurd door een gekwalificeerde meerderheid van de 28 EU-landen. De EU zou een tactiek gebruiken om juist producten uit Amerikaanse staten te weren waar Trump veel aanhangers heeft. Dat zou de druk op hem verhogen om de invoerheffingen op staal en aluminium weer in te trekken. Zoiets deed zich in 2002 ook al eens voor toen de VS onder president George W. Bush eveneens verwikkeld was in een staaloorlog.
Artikel gaat verder onder de foto.

Sojaoogst in de VS. Nederlandse sojaverwerkers zouden problemen kunnen krijgen door de heffingen op Amerikaanse agrarische producten. - Foto: Henk Riswick
Sojaoogst in de VS. Nederlandse sojaverwerkers zouden problemen kunnen krijgen door de heffingen op Amerikaanse agrarische producten. - Foto: Henk Riswick

Impact Amerikaanse boeren

Als Trump niet afziet van zijn heffingen en ook de tegenheffingen er komen, is het afwachten wat de verdere maatregelen van beide kanten zullen zijn.

Ook Mexico en Canada kondigen tegenheffingen aan. Mexico voert onder andere tarieven in tegen varkensvlees en fruit. Canada kijkt onder meer naar whisky en sinaasappelsap. Mexico is de grootste afnemer van varkensvlees vanuit de VS. Dit heeft mogelijk grote impact op de Amerikaanse boeren die al kampen met een overschot aan vlees in het land.

Boerenbelangenbehartiger NFU

De Amerikaanse boerenbelangenbehartiger NFU heeft in een statement laten weten tegen oneerlijke handel te zijn, maar dat een handelsoorlog geen oplossing is. De organisatie denkt dat de agrarische prijzen nog verder gaan dalen. Ze roepen Trump op om met een plan te komen om boeren te beschermen.

Canada heeft de VS om uitleg gevraagd over een bedrag van $ 30 miljard dat Amerikaanse boeren zouden krijgen die worden getroffen door de handelsoorlog. Analisten denken dat het Witte Huis boeren gaat beschermen die Trump hebben geholpen president te worden in 2016.
Artikel gaat verder onder de tweet.

Gevolgen voor Nederland

Wanneer er een heffing komt op Amerikaanse agrarische grondstoffen voorziet Henk Flipsen, directeur van Nevedi, vooral problemen voor de zogenoemde crushing-industrie in Nederland, zo zei hij eerder. Deze bedrijven verwerken oliehoudende zaden als soja tot producten voor humane en dierlijke consumptie. “Deze grondstoffen komen onder andere uit de VS”, aldus Flipsen. Hij acht het realistisch dat wanneer de Europese Unie hogere tarieven stelt voor Amerikaanse agrarische producten, de Verenigde Staten ook op Europese agrarische producten een hogere heffing vragen. “Dan zijn de problemen voor Nederland als exportland veel groter.”

Laatste reacties

 • Peerke1

  Dan worden de agrarische producten eindelijk eens wat duurder, hopelijk vooral ook in de Supers.

 • Jaap39

  Bij Hogere inkoopprijzen voor de supermarkt wordt doorgaans eerst de marge naar beneden bijgesteld naar de producent @Peerke1. Dat marge voor producent daar beter van wordt?

 • Nieuw.

  Carolien, je schrijft: "Per 1 juli zijn de heffingen alsnog ingegaan", volgens mij per 1 Juni....

 • C. Kloosterman

  @G. Camps: Bedankt voor de oplettendheid! Het wordt aangepast.

 • ENDE902

  Er wordt door de VS iets in de handel gereguleerd en direct wordt het woord "oorlog" van stal gehaald door de adepten van de vrije wereldhandel. Dit doet mij onwillekeurig denken aan de afschaffing van het Europese melkquotum. Ook toen was in Nederland een eventuele regulering "niet netjes" en ondertussen weten we hoe het afgelopen is. Het zou wel eens leuk zijn als men zich eens ging realiseren dat vrije handel duurzaamheid (hoe vaag dit woord ook is) kan tegenwerken.

 • De VS importeert veel meer dan het exporteert. Dus heeft de VS bij een oorlog veel minder te verliezen dan de EU. Waar het in het verleden meestal politici of juristen als president had heeft het nu een handelsman. Althans iemand die meer verstand heeft van economie dan de voorgangers. Van oorlog lijdt iedereen schade. Ik weet niet of je bij tariefsverhoging van oorlog kunt spreken. Als dat wel zo is dan hebben we hier in NL met alle belastingen in ieder geval een komplete binnenlandse oorlog.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.