Home

Achtergrond

Groei economie lager, rente stabiel

De groei van de economie gaat afvlakken, zegt Rabobank. Maar de rente blijft laag.

De verhouding tussen de VS en andere grote economieën zoals de EU en China is niet best. President Trump dreigt met steeds hogere importheffingen op meer producten. Tegenmaatregelen door de EU en China zijn ingesteld.

Conjunctuurcyclus zit op zijn top

De handelsoorlog heeft al meerdere keren tot grote schommelingen geleid op de effectenbeurzen wereldwijd. In het laatste kwartaalbericht over de economie van Rabobank worden de economische vooruitzichten nog steeds positief genoemd, maar wel met de kanttekening dat het risico op een correctie van de economische groei groter is. De zogenoemde conjunctuurcyclus zit op zijn top in veel economieën. De groei van de economie gaat afvlakken.

Rente blijft laag

Bij alle zorgen lijkt er voorlopig een zekerheid overeind te blijven en dat is dat de rente laag blijft. Dat geldt niet per se voor alle landen, zoals Italië heeft gemerkt. Door de spanningen over de vorming van de regering die kritisch is over de euro liep de rente op de staatsobligaties sterk op ten opzichte van onder meer de Duitse rente. De situatie is inmiddels gekalmeerd, stellen de analisten van Rabobank vast.

Europese Centrale Bank in Frankfurt. De aankondiging van de ECB dat het opkoopprogramma later dit jaar wordt gehalveerd en vervolgens beëindigd, is al lang verwerkt door de financiële markten. - Foto: ANP
Europese Centrale Bank in Frankfurt. De aankondiging van de ECB dat het opkoopprogramma later dit jaar wordt gehalveerd en vervolgens beëindigd, is al lang verwerkt door de financiële markten. - Foto: ANP

Beperkte verhoging pas ver in 2019

De aankondiging van de Europese Centrale Bank (ECB) dat het opkoopprogramma later dit jaar wordt gehalveerd en vervolgens beëindigd, is al lang verwerkt door de financiële markten. Het gaat nog tot ver in 2019 duren voor er een beperkte verhoging van de 10-jaarsrente in de eurozone zal komen, verwacht de bank.

Voor de Euro-dollar-koers heeft Rabobank de prognose opnieuw naar beneden bijgesteld; in de driemaands visie naar € 1,15 en voor over een jaar naar € 1,12.

Meer informatie vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Euribor
Wisselkoers euro in dollars
Wisselkoers euro in Britse ponden

Of registreer je om te kunnen reageren.