Home

Achtergrond

Focus energiemarkt ligt op plannen van Opec

Het maandelijkse Opec-rapport en de cijfers over de Amerikaanse olievoorraden en prognose bepaalden deze week de ontwikkeling van de olieprijs.

Begin van de week kwamen olieproducerende landen verenigd in Opec met een rapport naar buiten waaruit bleek dat totale productie van de Opec-leden en gelieerde landen zoals Rusland de afgelopen maand was gestegen. In mei zijn gemiddeld 35.000 vaten per dag meer geproduceerd. Daardoor kwam de totale productie uit op 31,87 miljoen vaten per dag. Opvallend daarbij was de sterke stijging in Saoedi-Arabië: daar steeg de productie van ruwe olie met 85.500 vaten per dag.

22 juni besluit over akkoord verlaging olieproductie

Tijdens de Opec-top op 22 juni moet duidelijk worden of de olieproducerende landen het productieverlagingsakkoord loslaten. Sinds de olieprijs door de grens van de $ 80 per vat is gegaan, lijken landen als Saoedi-Arabië en Rusland wel genegen de olieproductie op te voeren.

Deze Opec-cijfers werden nog versterkt door de prognose van de Amerikaanse Energy Information Administration. De productieprognose in de VS werd voor 2018 naar boven bijgesteld naar gemiddelde van 10,9 miljoen vaten per dag, een stijging van 0,6% ten opzichte van eerdere cijfers. Voor 2019 wordt een productie van 11,76 miljoen vaten verwacht, dat is 0,8% minder dat in eerdere prognoses.

Het gevolg was dat de olieprijs in het begin van de week daalde. Voor een vat Brent-olie moest $ 75,60 neergeteld worden en voor de WTI-olie was de prijs zo’n $ 65 per vat. Doordat de olievoorraad in de VS sterker daalde dan verwacht liep de olieprijs later in de week weer op met ruim $ 1 per vat.

Meer informatie over de energieprijzen vindt u in Boerderij op Maat:  

Brent-olie
Diesel LTO-Ledenprijs vanaf 4.000 liter
Diesel
Propaangas
Gas
Elektra dal 3 jaar vast
Elektra piek 3 jaar vast

Of registreer je om te kunnen reageren.