Home

Achtergrond 15 reactieslaatste update:29 jun 2018

Feestelijk viering van klimaatwet krijgt hard vervolg

7 partijen, van links naar rechts, zijn het eens geworden over een klimaatwet. Dat werd feestelijk afgekondigd op een persconferentie in een chique zaal van de Tweede Kamer. Als de klimaatwet wordt omgezet in maatregelen, is het feest wel voorbij.

Het ontbrak er nog aan dat er taart en champagne was, maar voor het overige was de perspresentatie van de klimaatwet door oppositiepartijen GroenLinks, PvdA en SP samen met regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie een feestelijke bijeenkomst waar vooral eensgezindheid en onderlinge waardering werd uitgesproken.

Waar oppositie en regeringspartijen een avond ervoor elkaar nog danig in de haren hadden gezeten bij een debat tot in de vroege uurtjes over de belastingafspraken die er met grote bedrijven als Unilever, Shell of Starbucks worden gemaakt, zaten ze nu bijna gearmd op de eerste rij naast elkaar om de Klimaatwet te vieren.

Basis voor klimaatbeleid

De wet, waarvan het fundament al eind 2015 werd gelegd door GroenLinks (Jesse Klaver) en PvdA (Diederik Samsom), zal nu de basis vormen voor een klimaatbeleid met een duidelijk doel voor ogen: in 2050 een vermindering van de broeikasgasuitstoot met 95% ten opzichte van 1990. En in 2030 – dat is al over 12 jaar – een vermindering van de uitstoot met 49%. De klimaatwet legt vast dat Kamer en Kabinet jaarlijks een klimaat- en energiebalans opmaken. Alle ministeries, ook dat van landbouw, moeten laten zien hoe er aan het klimaatbeleid wordt gewerkt.

‘Meest ambitieuze klimaatwet’

Jesse Klaver mocht als initiatiefnemer als eerste zijn trots en blijheid tonen met deze ‘meest ambitieuze klimaatwet van de wereld’. De woorden trots, historisch en uniek vielen meermalen tijdens de bijeenkomst. Klaver zei dat hij ervan overtuigd is dat “deze klimaatwet Nederland gaat veranderen”.

“Het echte werk begint nu pas”

- Dilan Yeşilgöz-Zegerius (VVD)

Klavers enthousiasme werd binnen 2 minuten gerelativeerd door VVD‘er Dilan Yeşilgöz-Zegerius, wier handtekening namens de VVD onder de initiatiefwet staat. “Het echte werk begint nu pas”, zei Yeşilgöz, “wij willen de doelen halen zonder dat ons leven drastisch verandert.” Rob Jetten (D66) liet meteen zien dat er weliswaar gemeenschappelijke doelen in de klimaatwet zijn geformuleerd, maar dat de standpunten nog steeds uiteenlopen. Als het aan hem ligt zal het kabinet moed tonen en er voor zorgen dat de CO2-reductie in 2030 55% zal zijn. (In de klimaatwet wordt 49% afgesproken en 55% als een ambitie genoemd.)

Klimaattafels

In de wet staan wel doelen, maar de weg ernaar toe wordt niet beschreven. Dat is onder andere een opdracht voor de klimaattafels, waar onder andere Pieter van Geel als voorzitter van de landbouwtafel een trekkersrol in speelt. CDA‘er Agnes Mulder, die namens het CDA de initiatiefwet ondersteunt, zegt dat met deze wet wel duidelijkheid is geschapen. Het blijft evenwel nog volstrekt onduidelijk welke consequenties dit kan hebben voor de landbouw in veenweidegebieden of de omvang van de veestapel. “We hebben daarover afspraken gemaakt in het regeerakkoord en daarover wordt gepraat aan de klimaattafels. Het is niet aan mij daar nu iets over te zeggen”, aldus Mulder na de perspresentatie. Kort gezegd: dit was de omfloerste boodschap, de voornemens met echte ingrepen moeten nog komen. Dan is het geen feest meer.

Laatste reacties

 • Maas1

  Gisterenavond bij Jinek keek Klaver de koe in zijn kont,de conclusie was daar komt bij een scheet zoveel methaan uit dat de gehele veestapel op gedoekt kan worden,voor het " klimaat"😡

 • Kelholt

  Voor landbouw toch een makkie? 1990 is het peiljaar en sindsdien is het toch alleen maar minder minder minder geworden in de landbouw? Ik ben blij dat ik niet in de industrie, autobranche of vliegerij zit want die sectoren zijn volgens mij enorm gegroeid sinds 1990.

 • pinkeltje

  Over vliegverkeer hoorde ik ze trouwens niet gisteravond. In Lelystad wordt druk gewerkt aan de nieuwe luchthaven om de toename van het vliegverkeer aan te kunnen.

 • Firma Vellenga

  Wij wonen vlak bij vliegveld Leeuwarden. Er komt hier steeds meer over vliegen... De weg staat vol met spotters tegen hun grote milieu onvriendelijke auto aangeleund. Denk vaak, dat zijn misschien ook nog de hardste schreeuwers dat wij, boeren overal de oorzaak van zijn..

 • Maas1

  Het vliegverkeer is buiten het klimaat akkoord van Parijs gelaten...alleen de groenste sector is de klos!

 • Jan-Zonderland

  Ik las ergens dat men wil dat in 2050 alle energie "duurzaam" opgewektmoet worden dmv windmolens en zonnepanelen.
  Dan mag het klimaat nog wel even drastisch veranderen zodat het 24 uur per dag, 365 dagen per jaar hard waait, en dat ook 's nachts de zon schijnt.
  Nederland gaat de wereld redden!!! Morons!!!

 • mpschrotenboer@gmail.com

  Het blijft de vraag wie dit allemaal gaat betalen. Co2 en energie neutraal gaat per huishouden ongeveer 70000 euro's kosten. Ben benieuwd of iedereen dan ook nog staat te juichen. En veestapel inkrimpen helpt niet. De consumptie blijft stijgen en als die koe nou aan de andere kant van de grenspaal staat verminderd de methaan uitstoot wereldwijd niet

 • brutus71

  Droevig links geleuter, ik vind het maar een slechte wet, Nederland gaat het klimaat redden.
  Nederland heeft maar een half pct aandeel wereld wijd, China, India en de VS geven vol gas, de 1e jaren gaat de uitstoot wereldwijd gewoon verder omhoog, ook de luchtvaart, deze wet in de lade

 • pb1974

  op de wereldkaart moet je nederland met een vergroot glas zoeken en nu denken een paar maloten in den haag dat wij het klimaat kunnen redden. IN DE EFTELING DAAR GELOVEN ZE IN SPOOKJES DAAR KUNNEN ZE BETER GAAN REGEREN.

 • Zuperboer

  Ik denk dat de meeste betrokkenen heel goed weten waar t op uitdraait. Heel veel subsidie in linkse projektjes pompen en aan t eind van de rit de veestapel decimeren. De komst van Halsema naar de hoofdstad is een van de volgende stappen. Langzamerhand neemt de linkse club Nederland over en Rutte neemt de wijk naar Brussel.

 • Maas1

  Ik kan er begrip voor opbrengen dat de US aversie had of heeft tegen het verdrag van Kyoto en Parijs.Dat er wat moet gebeuren is helder alleen de manier waarop.De doelstellingen die Nederland nu zet geeft het gezichtsveld alsof we op een eiland leven.Ik vraag me werkelijk af weet men werkelijk wel welke ambitie men heeft gedefinieerd.Links vind het allemaal prima had ook niet anders verwacht men roept nu al dat de veestapel op moet zouten,wat wil je dan toch eten joh.Er komt een tijd als we een vlees gerecht bestellen bij een restaurant dat we daar door omstanders op aangesproken worden,eng. Maar goed de wereld is groter mocht ik hier als boer niet meer wenselijk zijn dan stap ik op.

 • Gat

  Snappen jullie niet hoe dat ineens komt dat links en rechts eensgezind zijn.
  Onlangs herberekening uitstoot van industrie voldeed haast aan klimaat van Parijs nieuwe berekening op los gegooid en industrie lag voor. Gewoon onzin natuurlijk.
  VVD heeft akkoord met groen links. Wij industrie jullie compensatie natuur voor terug. Wij extra ruimte voor uitstoot industrie, samen halen we die grond en uitstoot bij de landbouw. Win win voor ons beide.
  Uiteindelijk moet heel die flauwekul opgehoest worden door de gewone Nederlander. De natuur betaald 1 euro per ha aan waterschapslasten. Dus burgers kunnen die ook ophoesten. De BTW van landbouwproducten van diezelfde grond missen ze ook. En dan heb ik nog niet over het aantal werklozen dat we krijgen. Dus al bij al zitten we in 2050 zoals net na de oorlog in 1950 niks te eten.

 • mts_kuijpers

  @kelholt, zou je wel denken maar het is toch niet zo. De gewasteelt (akkerbouw/voolegrond tuinbouw) heeft in 2014 bijna de helft van de uitstoot tov 1990. De glastuinbouw is zelfs licht gestegen tov 1990. En de veehouderij had in 1990 een uitstoot van 16,5 megaton CO2-eq, in 2014 13,8.
  De landbouw als totaal is in de periode 1990-2014 met 27% gedaald qua uitstoot. Voornaamste daling is gerealiseerd door afname kunstmest en org.bemesting.

  Ter kennisgeving. De Nederlandse luchtvaartmaatschappijen (KLM-Transavia e.d) stootte in 1990 5,3 megaton CO2 en in 2014 13,1 megaton uit.

 • veldzicht

  Als je die windmolens in Denemarken laat maken daalt de CO2 uitstoot hier wel,
  terwijl in totaal de CO2 vermindering nihil is daar het net zoveel CO2 kost ze te produceren en plaatsen als het oplevert.
  Ook kan je de landbouw hier het land uit schoppen/wegpesten,het buitenland neemt het graag over alleen blijft de CO2 uitstoot precies het zelfde of meer daar ze in het buitenland veel inefficienter werken als hier.

 • moi !

  Het ontbreekt op dit moment aan duidelijkheid.De agrarische sector doet er verstandig aan om deze discussie serieus te nemen. Hoe meer kennis hoe sterker men staat. Wel ben ik er van overtuigd hoe langer men wacht hoe moeilijke het wordt om de problemen op te lossen.

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.