Home

Achtergrond

Engelse rente gelijk, euro iets uit dal

Het blijft onrustig op financiële markten. Meerdere gebeurtenissen hebben invloed op rentes, valuta- en beurskoersen.

Een oplopende spanning en vrees voor verdere escalatie van een handelsoorlog tussen China en de VS drukken beurskoersen wereldwijd. Tot nu toe viel het effect mee van de aangekondigde strafheffingen op buitenlands staal en tal van producten uit China. Het gaat om tientallen miljarden. Tegenmaatregelen door China en de EU treden in werking. Maar stilletjes wordt er op gehoopt dat er ook deze keer wel weer aan de rem getrokken gaat worden. Niemand profiteert van een handelsoorlog. Maar zekerheid is er niet en dat is te merken aan nerveuse bewegingen van de beurskoersen.

In Italië komen enkele euro-sceptische politici op belangrijke posten en prompt stijgt de rente die Italiaanse overheden moeten betalen. Maar de regering heeft inmiddels meermaals benadrukt dat de vrees dat Italië uit de euro zou stappen ongegrond is. Tegelijkertijd lijkt Griekenland de andere EU landen te hebben overtuigd dat het economisch beter gaat en daarmee voldoet aan de voorwaarden voor de laatste loodjes van het steunprogramma. Dat geeft weer rust op het eurofront.

De Engelse Centrale Bank heeft op 21 juni de rente ongewijzigd gehouden. Dat wordt gezien als een positief signaal en zorgde voor een stijging van het Britse pond. De euro staat in alle onrust op bijna het laagste niveau in een jaar ten opzichte van de dollar, maar klom heel iets naar net iets boven $ 1,16.

Of registreer je om te kunnen reageren.