Home

Achtergrond

Duidelijkheid over einde steunbeleid ECB

De Europese Centrale Bank stopt vanaf 1 januari 2019 met het opkoopprogramma voor obligaties.

Vanaf 1 oktober 2018 gaat de maandelijkse opkoop omlaag van nu nog € 30 miljard naar € 15 miljard. Daarmee is er nu meer duidelijk over de plannen van de ECB. De aankondiging op donderdag 14 juni 2018 kwam niet onverwacht, de meeste markt partijen hadden al ingecalculeerd dat er donderdag 14 juni een besluit zou vallen. In de aanloop naar het besluit daalden de beurskoersen wel enigszins, maar winst volgde na de bekendmaking.

Voor de rente op hypotheken of spaarrekeningen verandert voorlopig weinig. De rentetarieven van de ECB blijven nog minimaal tot de zomer 2019 op het huidige lage niveau. De tarieven van de ECB vormen de basis voor de rentes die banken in de euro-landen hanteren voor het verstrekken van leningen.

Een dag eerdere maakte de Amerikaanse Federal Reserve bekend opnieuw de rente te verhogen. Het belangrijkste rentetarief gaat met 0,25 procentpunt omhoog naar een bandbreedte van 1,75 tot 2%. Het is de tweede renteverhoging in 2018. Er

zullen dit jaar naar verwachting nog twee verhogingen volgen, een meer dan eerdere aangekondigd. Ook de Amerikaanse stappen waren geen verrassing voor de financiële markten.

Meer informatie vind je in Boerderij op Maat:  

Euribor
Wisselkoers euro in dollars
Wisselkoers euro in Britse ponden

Of registreer je om te kunnen reageren.