Home

Achtergrond

Britse boer ziet weer brood in biologisch

Groot-Brittannië zit met een tekort aan biologische voedingswaren om aan de groeiende binnenlandse vraag te voldoen. Maar nadat het areaal jaren achtereen kleiner was geworden, lijkt de Britse boer nu weer in biologisch te stappen.

Het areaal biologisch in de Britse land- en tuinbouw is vorig jaar voor het eerst weer eens gegroeid en wel met 2% naar 517.400 hectare. Op de in totaal 17,5 miljoen hectare die in de landbouw in gebruik is, is dat nog altijd bescheiden, maar na zes jaar van een krimpend areaal lijkt de Britse boer toch weer brood te zien in biologisch.

Biologische veeteelt

Het overzicht van de biologische land- en tuinbouw van plattelandsministerie Defra laat zien dat van de in totaal 517.400 hectare 32.600 hectare nog in conversie is. Het feitelijke biologische areaal wordt voor twee derde ingenomen door weiden voor de biologische veeteelt. In die veehouderij wordt in Groot-Brittannië nu 3% van het aantal dieren op biologische wijze gehouden. Een sterke stijger daarbij is de varkenssector, want die bracht vorig jaar 59.000 biologisch gehouden dieren naar de slacht, bijna 90% meer dan in 2016. Ook bij schapen en lammeren zit er groei in met 887.000 geslachte dieren, een toename met 5,5%.

Een schapenhouder scheidt drachtige schapen van de kudde in het Lake District National Park, in het noorden van Engeland. In de veehouderij wordt in Groot-Brittannië nu 3% van het aantal dieren op biologische wijze gehouden. - Foto: ANP
Een schapenhouder scheidt drachtige schapen van de kudde in het Lake District National Park, in het noorden van Engeland. In de veehouderij wordt in Groot-Brittannië nu 3% van het aantal dieren op biologische wijze gehouden. - Foto: ANP

Biologisch vindt vooral online gretig aftrek

De productie houdt daarmee echter de markt nog altijd niet bij, want die vertoonde vorig jaar weer een toename met 6%. In de eerste 4 maanden van dit jaar groeide de omzet bij vlees en vis bovendien weer eens met een goede 4%, meldt de Soil Association. Die organisatie voor de biologische landbouw en voeding ziet vooral een sterke groei bij jongeren én in de online afzet. ‘’Dat online is één van de opvallendste verhalen als het gaat om biologisch. En die trend lijkt alleen maar sterker te worden”, staat in het Organic Market Report 2018. Desalniettemin ruimen de Britse supermarkten steeds meer ruimte in voor biologisch, terwijl die producten het met name ook goed doen op de vele boerenmarkten die het hele jaar door in steden en dorpen worden gehouden.

Bescheiden areaal aan biologisch graan

Waar de Britse sector zich wel zorgen over maakt, is het nog altijd bescheiden areaal aan biologisch graan, zowel voor veevoer als voor brood, graanontbijten en dergelijke. Vorig jaar werd op slechts 37.400 hectare biologische graan geteeld, bijna 3% minder dan een seizoen eerder. Directeur Roger Kerr van de bond van biologische boeren en tuinders Organic Farmers and Growers: ‘’Meer en meer consumenten willen biologische voeding kopen. Het areaal dat in de overgang naar biologisch zit neemt gelukkig sterk toe, maar dat is nog niet voldoende. Wij roepen daarom vooral meer akkerbouwers op om de stap naar deze manier van werken te maken. We bieden de voedingssector niet voldoende van eigen bodem en moeten nog altijd biologisch graan en voedingsproducten invoeren. Dat ondermijnt de pogingen om de diversiteit op het platteland verder te versterken.”

Of registreer je om te kunnen reageren.