Home

Achtergrond 2 reacties

Bamboe goed voor klimaat, landbouw en werkgelegenheid

Bamboe biedt veel innovatieve mogelijkheden in landbouw en klimaatmaatregelen. De plant kan enorm veel CO2 per hectare vastleggen en beschadigde bodems in ontwikkelingslanden helpen herstellen.

Bamboe blijkt een perfect gewas om landdegradatie tegen te gaan en CO2 vast te houden. Maar het gewas biedt nog veel meer mogelijkheden tot innovatief gebruik, zegt Hans Friederich, directeur van het International Network for Bamboo and Rattan (INBAR).

Landdegradatie kost de wereldwijde economie naar schatting jaarlijks 2.300 miljard dollar in de komende 30 jaar. Bamboe lijkt zich aan te dienen als oplossing.

“Bamboe is een gras en alle 1.640 soorten hebben een sterk wortelsysteem dat aarde bindt. Het is een zeer snel groeiende plant die het best geschikt is voor herstel van niet-productieve landbouwgrond, beheersing van erosie en het stabiel houden van hellingen”, zegt Hans Friederich vanuit Beijing.

Artikel gaat verder onder de tweet.

Bonn Challenge

Bamboe wordt door steeds meer landen gebruikt als gewas om gedegradeerd land te herstellen en verwoestijning tegen te gaan. “Onze leden beloofden in 2015 voor de Bonn Challenge om 5 miljoen hectare gedegradeerd land te herstellen met bamboe voor 2020. Momenteel zijn al beloften gedaan voor 6 miljoen hectare”, zegt Friederich. “Het planten loopt echter nog achter. Er moeten eerst kwekerijen worden opgezet en het kost een paar jaren om grote oppervlakten te beplanten.”

De Bonn Challenge is een wereldwijde inspanning om 150 miljoen hectare land te herstellen voor 2020, en 350 miljoen hectare voor 2030.

Artikel gaat verder onder de tweet.

Landdegradatie

Wereldwijd kampen 169 landen met landdegradatie, droogte of beide. Gemiddeld levert dat een schade op die vergelijkbaar is met 9% van het bruto binnenlands product (bbp). Voor enkele van de zwaarst getroffen landen, zoals de Centraal-Afrikaanse Republiek, gaat het naar schatting zelfs om 40% van het bbp. De kosten per jaar zijn het hoogst in Azië en Afrika, respectievelijk 84 miljard en 65 miljard dollar.

Steenovens

In de jaren 1960 werd er veel gebouwd in India. Eigenaren van steenovens kwamen naar de dorpen van Kotwa en Rahimabad in westelijk Allahabad in de deelstaat Uttar Pradesh. Op het vruchtbare land in dit gebied strekten rijst, suikerriet en mosterdplanten zich uit tot aan de horizon. De boeren konden nu echter dubbel zoveel verdienen door hun land te verhuren aan de stenenmakers. Zij verwijderden de toplaag van klei.

Toen het land uitgeput was, vertrokken de stenenmakers. Duizenden gezinnen waren hun bron van inkomsten kwijt. In 1996 werd voor het eerst 100 hectare beplant met bamboe. De plaatselijke ngo Utthan, de bevolking en INBAR hebben inmiddels 4.000 hectare hersteld. Bamboe groeit hier samen met moringa, guave en andere fruitbomen, bananen, gewassen, groenten en medicinale planten. Ook leven er dieren zoals pauwen, runderen en schapen.

Bamboe voegt organische stof toe aan de bodem. Afval van bamboe gaat in biovergisters die biogasgenerators aansturen. Koken gebeurt nu veelal op biogas en niet meer op houtskool of hout.

Artikel gaat verder onder de tweet.

Blauwe kippeneieren

Bamboe en rotan behoren al tot de meest waardevolle niet-houtproducten uit de bossen, met een geschatte marktwaarde van 60 miljoen dollar. Kleine gemeenschappen profiteren van het innovatieve gebruik van de laatste jaren.

“Hoe meer ze profiteren van deze groeiende markt, hoe meer ze onderdeel kunnen worden van het natuurbeheer”, zegt Friederich. Hij vertelt hoe Chinese plattelandsvrouwen nieuwe mogelijkheden ontdekten met bamboe. Een vrouw in de provincie Guizhou maakte meubels van bamboe. De grotere stukken gebruikte ze voor verwarming en om elektriciteit op te wekken. Maar de hopen bamboe-as werden steeds groter. Ze besloot vervolgens te experimenteren met de teelt van paddenstoelen op de ashopen. Die delicatessen worden nu gekocht door restaurants.

Bamboebladeren zijn voer voor haar 20.000 scharrelkippen. Uit een studie uit 2017 bleek dat de vezels in bamboe een gunstig effect hebben op de opname van voer door de kippen waardoor ze sneller groeien. Door het eten van bamboebladeren krijgen de kippeneieren een iets blauwe tint, die lijkt op die van de – duurdere – eendeneieren. Consumenten betalen daarom meer voor haar blauwe kippeneieren.

Artikel gaat verder onder de tweet.

Bamboe fietsen

In Ghana maakt een jonge vrouw fietsen van bamboe. Ze leidt meisjes uit het dorp, die weinig kansen hebben, op voor het werk. De fietsen worden al geëxporteerd naar Nederland, Duitsland en de Verenigde Staten.

“Peru, Ecuador, Colombia en andere landen die gevoelig zijn voor aardbevingen hebben hun regelgeving aangepast en staan bamboe toe als structureel element”, zegt Friederich. “Ze hebben gezien dat structuren van bamboe bij bevingen scheuren of beschadigen, maar ze storten veel minder vaak in dan betonnen constructies.”

Bamboe kan niet alleen gebruikt worden voor meubilair en huishoudelijke voorwerpen, maar voor talloze andere duurzame producten zoals vloeren, steunpalen en zelfs waterleidingen.

Artikel gaat verder onder de tweet.

CO2-opslag

In een opwarmende wereld kan bamboe bovendien zeer effectief CO2 opnemen. De plant groeit snel en als hij geregeld geoogst wordt, zodat hij opnieuw uitloopt, kan hij in het geval van een reuzenbamboe (die in China groeit) 100 tot 400 ton CO2 per hectare vasthouden.

INBAR werkt samen met het International Fund for Agricultural Development aan kennisdeling tussen Ghana, Kameroen, Madagaskar en Ethiopië, regio’s die dringend vergroend moeten worden.

Op het Global Bamboo and Rattan Congress (BARC 2018), dat begint op 25 juni in Beijing, gaat dit project officieel van start. Daarnaast zijn er discussies over innovatief gebruik van bamboe en de rol die de plant mogelijk kan spelen in klimaatslimme strategieën, de landbouw en het creëren van werkgelegenheid.

Laatste reacties

  • farmerbn

    De bamboeplanten groeien tot aan de hemel. Wat is het toch geweldig wat deze mensen allemaal doen voor die arme stakkers. Allemaal voordelen zonder één nadeel. Maar waarom dit artikel hier staat, begrijp ik niet.

  • el

    Jammer dat een mens geen bamboe kan eten!

Of registreer je om te kunnen reageren.