Home

Achtergrond

Voorlopig lucht voor Amerikaanse boer

China en de Verenigde Staten hebben de bokshandschoenen nog lang niet uitgetrokken. Hoewel Donald Trump afgelopen weekeinde een voorlopig handelsakkoord met Peking aankondigde, krabbelt de president alweer een beetje terug. Voor Amerikaanse boeren is er voorlopig lucht, maar hoe lang is volledig onduidelijk.

De week begon goed voor de Amerikaanse landbouw. Na maanden van stress om een dreigende handelsoorlog met China, de op één na grootste markt voor Amerikaanse agro-producten, kwam president Trump ineens met een vrolijker bericht. Onderhandelaars van beide landen hebben afgesproken dat voorgenomen strafheffingen even in de ijskast blijven en dat China grootschalig bij de VS gaat inkopen: olie-producten, maar ook voedsel.

“Onder deze potentiële deal koopt China net zoveel van onze Great American Farmers als zij kunnen produceren”, schreef Trump op Twitter. Hij richtte zich rechtstreeks op de agrarische consequenties van het akkoord, omdat zijn achterban op het platteland zeer ongerust is over alle geruzie met juist de belangrijke afnemers van Amerikaanse landbouwspullen. De aankondiging betekent opluchting voor soja-boeren die rekening hielden met een definitief slot op de deur in Peking.

Sojaprijs

De afgelopen maanden annuleerde China al enkele schepen vol soja uit de Verenigde Staten en verschoof haar inkopen naar Brazilië en in mindere mate Rusland. Bovendien dreigde het land de grens te sluiten voor varkensvlees uit het Middenwesten en fruit uit de staat Washington. Dat rampscenario is dus voorlopig voorbij. Woensdag meldden medewerkers van Chinese importbedrijven als Sinograin en Cofco dat zij groen licht hebben om weer Amerikaanse granen in te kopen.

De aankondiging van Trump deed de sojaprijs op de beurs van Chicago oplopen. Bovendien stegen de aandeelkoersen van mechanisatiefabrikanten als John Deere en Agco. Akkerbouwers reageren in lokale media voorzichtig enthousiast, al is het voor de meesten te laat om hun teeltplan ingrijpend aan te passen. “Onze planning voor dit jaar stond al vast”, zegt Kirby Hettver, voorzitter van de Minnesota Corn Growers Association. “We hebben alle zaad en kunstmest reeds ingekocht.”

Critici

Critici van het voorlopige akkoord zijn er echter ook. Zo lijken er met China geen tonnen of bedragen in miljarden te zijn afgesproken over hoeveel het zal inkopen bij haar grootste handelspartner. De ruzie met China begon om het feit dat Trump het oneerlijk vindt dat Amerika koopt voor $ 335 miljard meer aan producten en diensten uit China koopt dan andersom. Zonder daadwerkelijke harde cijfers lijkt de toezegging van China niet meer dan het handhaven van de oude status quo. “Het is bemoedigend nieuws”, zegt een sojaboer uit Noord Dakota. “Maar wij zouden graag meer horen over daadwerkelijke geplaatste koopcontracten.”

De landbouw is slechts één deel van het schaakspel tussen beide economische giganten. Ook over andere onderdelen klinkt kritiek op Trump. China mag dan een verlaging hebben aangekondigd van tarieven op de import van Amerikaanse auto’s, volgens analist Julia Horowitz van CNN houdt Peking voet bij stuk op de allerbelangrijkste dossiers.

Zo volhardt China in haar poging om Amerika op technologische kennis voorbij te streven. Ook gaat de bouw en financiering door van grootschalige infrastructuur in Afrika en Zuid-Amerika, waarmee China in feite politieke invloed koopt.

Zelfs in zijn eigen Republikeinse partij krijgt Trump de wind van voren. Senator Marco Rubio uit Florida constateert op Twitter: “Triest genoeg onderhandelt China op dit moment een stuk beter dan onze regering. Dit is geen winst.”

Hoewel Trump zijn deal in eerste instantie nog verdedigde, maakte de president in de loop van de week alweer een draai. Inmiddels stelt hij “nog niet tevreden te zijn” met de gesprekken met China. “Het is een begin”, meer niet.

Hoe die hogere politiek zijn effect krijgt op Amerikaanse boeren moet nog blijken. Voorlopig kunnen ze hun belangrijkste Aziatische markt behouden en uitbreiden. Niet in de laatste plaats wat betreft rundvlees. China heeft die vleesmarkt voor het eerst in veertien jaar voor de VS geopend. De Chinese vraag groeit bovendien zo snel dat zelfs de Amerikaanse productie het niet kan bijbenen. “Onze Chinese distributeurs verkopen het sneller dan dat ze het krijgen. We kunnen de vraag op dit moment niet bijhouden”, zegt Kent Bacus, directeur voor internationale handel voor de National Cattlemen’s Beef Association.

Of registreer je om te kunnen reageren.