Home

Achtergrond

Speculatie over opvoeren olieproductie in Opec-landen

De afgelopen dagen is de prijs voor een vat ruwe olie gedaald.

De prijs van een vat West Texas Intermediate (WTI) daalde in 2 dagen van $ 72,80 naar $ 71,50. De prijs van Brent-olie daalde in dezelfde periode van $ 80,40 naar $ 79,20 voor een vat.

Onverwachte toename olievoorraad VS

Overigens blijft de olieprijs daarmee nog steeds op het hoogste niveau in 3,5 jaar tijd. Reden voor de daling is de onverwachte toename van de Amerikaanse olievoorraden. Deskundigen waren uitgegaan van een daling van 1,3 miljoen vaten, niets bleek echter minder waar. Volgens het Amerikaanse Instituut Energy Information Administration (EIA) stegen de voorraden ruwe olie juist met maar liefst 5,8 miljoen vaten. Belangrijkste oorzaak van die stijging is een sterke groei van de olie-import in combinatie met een afnemende olie-export.

Mindere productie Venezuela en Iran compenseren

Ook de speculatie over plannen van de Opec-landen om het productieplafond te verhogen ter compensatie van het mogelijk wegvallen van de olieproductie in Venezuela en een verwachte lagere olieproductie van Iran, zorgden voor wat rust op de oliemarkt. Oliedeskundigen denken dat naar schatting 400.000 tot 1 miljoen vaten ruwe olie van de totale olieproductie van 2,4 miljoen vaten per dag minder op de markt zouden kunnen komen. Dit als gevolg van de zware sancties die de Verenigde Staten Iran in het vooruitzicht heeft gesteld.

Volgens Reuters wil Opec in juni al de olieproductie gaan verhogen. Dit zou volgens het persbureau gebeuren na klachten van Washington over de alsmaar stijgende olieprijs.

Meer informatie over de energieprijzen vindt u in Boerderij op Maat:  

Brent-olie
Diesel LTO-Ledenprijs vanaf 4.000 liter
Diesel
Propaangas
Gas
Elektra dal 3 jaar vast
Elektra piek 3 jaar vast

Of registreer je om te kunnen reageren.