Home

Achtergrond

Rust aan het rentefront

Er is voorlopig rust aan het rentefront. De Federal Reserve (Fed) houdt de rente in de Verenigde Staten gelijk.

De Fed-bestuurders gaven woensdag 2 mei 2018 in een verklaring aan dat de inflatie het doel van 2% nadert. De economische groei in de Verenigde Staten liep wel wat terug. De Fed wees in plaats daarvan op de sterke groei van bedrijfsinvesteringen.

De koepel van Amerikaanse centrale banken had het belangrijkste rentetarief vorige maand nog met een kwart procentpunt verhoogd. De financiële markten rekenden over het algemeen niet op een verdere stijging zo kort op de vorige rentestap.

De Amerikaanse rente bleef door het besluit op een bandbreedte van 1,5 tot 1,75%. Naar verwachting wordt de rente dit jaar nog in 2 stappen verder opgevoerd. Sterke economische groei zou Fed-president Jerome Powell ook kunnen doen besluiten in totaal vier renteverhogingen door te voeren. Marktpartijen verwachten in doorsnee dat bij de volgende vergadering van de Fed in juni de rente weer verhoogd wordt.

ABN Amro gaat er in de meest recente visie op rente en euro ook vanuit dat de Amerikanen dit jaar nog 3 renteverhogingen zullen opvoeren. Voor de eurozone zijn er nog geen nieuwe inzichten gekomen uit de persconferentie van de ECB eind april. Meer duidelijkheid verwacht ABN ‘mogelijk in juli 2018’. Voorlopig blijft de bank uitgaan van een eerste renteverhoging door de ECB in september 2019.

Meer informatie vindt u in Boerderij op Maat:  

Euribor
Wisselkoers euro in dollars
Wisselkoers euro in Britse ponden

Of registreer je om te kunnen reageren.