Home

Achtergrond

Rammenprijs schiet naar recordhoogte

De prijzen voor ramlammeren schieten deze week verder omhoog op de veemarkt in Leeuwarden.

Voor rammen werd € 10 meer betaald, waarmee de notering voor de zware rammen (>25 kg) op € 147,50 tot € 172,50 per dier komt te staan. Een absoluut prijsrecord, want in de afgelopen tien jaar kwam de prijs in 2011 een keer tot maximaal € 147,50 per dier.

Handelaren kunnen zich nauwelijks heugen dat de prijzen op dit niveau hebben gestaan. In de jaren 80 van de vorige eeuw werd vanwege een MKZ-crisis nog boven de 400 gulden voor de dieren betaald. In normale marktomstandigheden werd het huidige prijsniveau bij de ramlammeren echter nog nooit bereikt.

Ramadan zorgt voor goede vraag naar rammen

De prijsstijging van deze week wordt grotendeels gevoed door een goede vraag naar rammen vanwege het begin van de islamitische vastenmaand ramadan, een periode waarin relatief veel lamsvlees wordt gegeten. Ook de komende weken zal dit zorgen voor een goede vraag naar lammeren.

Het aanbod ram- en ooilammeren is al een lange periode aan de krappe kant. Omdat er minder dieren zijn dan voorgaande jaren, zorgt dat voor stijgende prijzen op de veemarkten in Nederland. Ook in Purmerend en Bunnik schieten deze prijzen wekelijks omhoog.

Vanuit Engeland worden nog altijd weinig dieren geïmporteerd. Omdat het aanbod ook in Engeland aan de krappe kant is, zorgt dat voor hogere prijzen. Het importeren van levend vee is daarom niet interessant. De import van karkassen loopt wel door, maar ook dit gebeurt tegen relatief hoge prijzen.

Nog geen notering zuiglammeren

Heel voorzichtig komt de handel in zuiglammeren op gang. Een notering voor deze dieren is er echter nog niet. Tot begin juni wordt er nog gehandeld in overhouders, maar wel tegen recordprijzen.

Prognose: vlotte markt.

Meer informatie over de prijzen en aanvoer op de schapenmarkt in Leeuwarden vindt u in Boerderij op Maat:  

Rammen > 25 kilo
Slachtschapen
Ooien > 20 kilo
Aanvoer

Of registreer je om te kunnen reageren.