Home

Achtergrond

Prijs rammen en ooien levert flink in

Het relatief ruime aanbod aan ram- en ooilammeren heeft de prijs behoorlijk doen zakken op de veemarkt in Leeuwarden.

Op de markt van dinsdagochtend 29 mei werden de prijzen voor rammen en ooien met € 7,50 verlaagd. Daarmee komt de prijs voor een zwaar ramlam (boven de 25 kilo) op € 137,50 tot € 162,50 te staan. Hoewel de prijs nu in 2 weken tijd € 10 is gezakt, blijft de prijs nog wel ruim boven het niveau van een jaar terug. Het prijsverschil is nu € 47,50 per dier.

De prijsdaling wordt gevoed door een relatief ruim aanbod, terwijl de vraag naar overhouders wat tegenvalt. Die tegenvallende vraag komt door een groeiend aanbod aan zuiglammeren, en deze dieren genieten de voorkeur. Het aanbod aan zuiglammeren neemt nu met de week toe. Hoewel er nog niet genoteerd wordt voor deze dieren, liggen de prijzen tussen de € 100 en € 125 per dier.

Handelaren melden dat er ook behoorlijk wat dieren uit Oost-Europa worden gehaald. Deze schapen zijn wat goedkoper dan het vee uit Groot-Brittannië. Transportkosten spelen hierin ook een grote rol. Vanuit Engeland komen wel wat meer karkassen. De prijzen voor de karkassen zijn wat gezakt, waardoor importeren weer wat aantrekkelijker wordt.

Voor de komende weken blijft de druk op de prijzen voor rammen en ooien aanwezig. Toch blijft de notering wel boven het niveau van vorig jaar staan, omdat de verschillen behoorlijk groot zijn.

Prognose: prijs onder druk.

Meer informatie over de prijzen en aanvoer op de schapenmarkt in Leeuwarden vind je in Boerderij op Marktprijzen:  

Rammen > 25 kilo
Slachtschapen
Ooien > 20 kilo

Of registreer je om te kunnen reageren.