Home

Achtergrond

Onrust op financiële markten houdt aan

De financiële markten lijken wat op een jojo de afgelopen weken.

Opluchting en nieuwe onzekerheid wisselen elkaar in hoog tempo af. Eerst zijn er signalen dat de handelsoorlog tussen de VS en China afgewend is, bijvoorbeeld van de Amerikaanse minister van financiën en even later gooit president Trump opnieuw olie op het vuur door te zeggen dat er niet genoeg concessies zijn gedaan.

Nieuwe regering Italië

In Europa wordt met grote argwaan gekeken naar de vorming van een nieuwe regering in Italië. Het ziet er nu echt naar uit dat twee protestpartijen een regering gaan vormen. Wat dat voor de stabiliteit in de Eurozone gaat betekenen moet blijken, duidelijk is in ieder geval dat er een flinke steen in de eurovijver wordt gegooid. Italië kampt met een van de hoogste staatsschulden van de Eurolanden na Griekenland. De nieuwe regering gaat daar weinig aan verbeteren door fors meer uitgaven aan te kondigen. Geen wonder dat er door landen als Nederland en in toenemende mate ook Duitsland weinig enthousiasme is voor plannen om schulden van eurolanden op een of andere manier samen te voegen.

Euro verliest ten opzichte van dollar

Voorlopig is het gevolg dat de rente voor Italiaanse staatsleningen oploopt. De euro verliest opnieuw ten opzichte van de dollar en er voorlopig geen besluit ligt van de ECB over het opkoopprogramma waar de markten zekerheid aan kunnen ontlenen. Gevoegd bij alle onzekerheden over protectionisme en de olieprijs en minder rooskleurige economische cijfers uit de eurozone blijft het voorlopig onrustig op de financiële markten.

Meer informatie vindt u in Boerderij op Maat:  

Euribor
Wisselkoers euro in dollars
Wisselkoers euro in Britse ponden

Of registreer je om te kunnen reageren.