Home

Achtergrond

Olieprijs stijgt, voorraden dalen

Ook deze week kennen de olieprijzen maar een richting, namelijk omhoog. Iedere dag is er sprake van een stijging van de koers voor een vat ruwe olie.

In een bijna rechte lijn steeg de prijs van een vat West Texas Intermediate (WTI) olie van $ 70,75 naar $ 71,80 per vat. Brent-olie vertoont eenzelfde beeld, begin van de week stond de prijs op $ 77,10 voor een vat ruwe olie, om daarna door te stijgen naar $ 79,60.

Ook deze week blijft de belangrijkste aanjager voor de prijsstijging de angst voor de sancties die Amerika aan Iran wil gaan opleggen. Dit kan grote gevolgen hebben, omdat Iran een van de grootste olieproducenten ter wereld is. Ook de verder oplopende spanning in het Midden-Oosten werkt verdere onrust over de leveringszekerheid van olie in de hand.

Dollarkoers loopt op, olieprijs stijgt

Een andere factor die de olieprijs momenteel opdrijft is de dollarkoers die aan het oplopen is. Omdat olie in dollars wordt afgerekend betekent een duurdere dollar ook meteen een hogere olieprijs.

Wat eveneens de prijs verder opdrijft, is de olieproductie door de Opec-landen. Uit de meest recente cijfers blijkt dat het oliekartel de productie in april met 130.000 vaten per dag heeft zien dalen. Dit komt volledig voor rekening van Venezuela en enkele Afrikaanse landen.

Daling voorraden ruwe olie

Een belangrijke factor voor de prijsvorming zijn de olievoorraden in de Verenigde Staten. Afgelopen week bleken de voorraden ruwe olie te zijn gedaald met 1,4 miljoen stuks tot een huidige voorraad van 432,4 miljoen vaten. Analisten verwachten dat door de oplopende olieprijs de vraag wat zal afnemen. Het Internationaal Energie Agentschap denkt dat de olievraag minder snel zal groeien van 1,5 miljoen vaten per dag naar 1,4 miljoen vaten.

Meer informatie over de energieprijzen vindt u in Boerderij op Maat:  

Brent-olie
Diesel LTO-Ledenprijs vanaf 4.000 liter
Diesel
Propaangas
Gas
Elektra dal 3 jaar vast
Elektra piek 3 jaar vast

Of registreer je om te kunnen reageren.