Home

Achtergrond

Oliemarkt blijft nerveus onder geruchtenstroom

Na 5 dagen achter elkaar gedaald te zijn, steeg de olieprijs deze week opeens sterk.

De markt wordt vooral gedreven door geruchten. Een week geleden was een vat Brent-olie al sterk onderweg naar de $ 80 om bijna $ 79,50 aan te tikken, de dagen daarna verloor de koers $ 5 om vervolgens binnen ruim een dag weer fors omhoog te schieten naar $ 77. Een vat West Texas Intermediate (WTI) was een week geleden nog $ 71,50 waard en daalde binnen korte tijd tot onder de $ 66. Ook WTI-olie klom vervolgens weer uit het dal, weliswaar niet ze snel als Brent-olie, en noteerde ruim $ 67,70.

Al deze fluctuaties zijn vooral ingegeven door de mogelijke beslissing van Opec. Begin van de week wees alles erop dat het oliekartel Opec en een tiental producenten buiten dat kartel de olieproductie zouden opvoeren. Op 22 juni komen deze olieproducerende landen in Wenen bij elkaar, daar kan die beslissing genomen worden.

Analisten schatten de kans op een hogere olieproductie reëel, omdat het doel van de productiebeperking al wel bereikt is; het stuwen van de ruwe-olieprijs. Door de productiebeperking waarbij circa 1,8 miljoen vaten per dag op de markt komen, is de prijs voor een vat ruwe olie al met 40% gestegen.

Geruchten zorgen voor oplopende koers

Dat de prijs toch weer snel omhoog schoot, heeft te maken met de laatste geruchten. Woensdag 30 mei kwamen geluiden naar buiten dat Opec de afgesproken productiebeperking waarschijnlijk toch tot het eind van het jaar handhaaft. Doordat olieoverschotten verdwenen zijn en er onduidelijkheid blijft over de olieleveranties van Venezuela en Iran, waren dat voldoende redenen voor een oplopende koers.

Meer informatie over de energieprijzen vindt u in Boerderij op Maat:  

Brent-olie
Diesel LTO-Ledenprijs vanaf 4.000 liter
Diesel
Propaangas
Gas
Elektra dal 3 jaar vast
Elektra piek 3 jaar vast

Of registreer je om te kunnen reageren.