Home

Achtergrond 7 reacties

Ministerie wil normen luchtwassers fors verlagen

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat wil emissiefactoren voor geur van gecombineerde luchtwassers en biologische luchtwassystemen met hoge reductiepercentages (> 50) fors aanscherpen.

Voor verschillende typen chemische luchtwassers wordt het reductiepercentage meer dan gehalveerd, van 70 tot 80 naar 30. Voor biologische luchtwassers daalt het reductiepercentage van 75 of 85 naar 45. Dat geldt ook voor de combiwassers.

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft een voorstel voor het aanpassen van de normen via een internetconsultatie voorgelegd.

Aanscherping normen na onderzoek

De aanscherping van de normen wordt doorgevoerd na een onderzoek naar de effectiviteit van gecombineerde luchtwassystemen van Wageningen UR. Hieruit blijkt dat de luchtwassers minder geur verwijderen dan gedacht. De emissiefactoren voor geur worden nu aangepast, zodat deze overeenkomen met de geuremissie van deze luchtwassers in de praktijk. Vooral varkens- en kalverbedrijven in Noord-Brabant, Limburg en Gelderland gebruiken de gecombineerde luchtwassers en biologische hoogrenderende luchtwassers.

Geen gevolgen voor veebedrijven

De aanpassing van de normen heeft volgens het ministerie geen gevolgen voor bestaande situaties. Vergunningplichtige bedrijven mogen blijven handelen volgens de vergunning. Bedrijven die onder het activiteitenbesluit vallen, mogen met de huidige normen blijven rekenen zolang ze hun bedrijf niet aanpassen of uitbreiden. Niet-vergunningplichtige veebedrijven die al een aanvraag hadden gedaan voor uitbreiding, mogen tijdelijk nog met de oude (huidige) emissiefactoren blijven rekenen. Een gevolg van de aanpassing kan zijn dat bedrijven minder uitbreidingsmogelijkheden hebben.

De aanscherping moet ervoor zorgen dat er minder gebieden komen waar de normen voor geuroverlast worden overschreden.

Reageer op internetconsultatie Overheid.nl

Geïnteresseerden kunnen tot 30 mei reageren op de internetconsultatie van het voorstel van staatssecretaris Stientje van Veldhoven van milieu. In het voorstel worden ook enkele ammoniakemissiefactoren geactualiseerd naar aanleiding van nieuwe ontwikkelingen.

Laatste reacties

 • Jan-Zonderland

  Ze hebben weer een pesterijtje gevonden...........

 • bankivahoen

  Je zou er een aangeschaft hebben!

 • boer a

  In Duitsland voldoen dezelfde luchtwassers wel aan de eisen, alleen hebben ze daar wel goed onderzoek gedaan.

 • jehanvankroaks

  we worden weer genaaid....

 • info48

  LTO moet zelf onderzoek laten doen........te duur hé....nou dan maar gewoon door klagen tegen elkaar.

 • Gerard Groot Koerkamp

  Test eerst eens goed.Als verschillende laboratoria verschillende reducties meten van dezelfde luchtwasser is dit geen basis voor nieuwe regelgeving.

 • Tinus1

  Ilovo heeft onderzoek gedaan in Nederland door mensen te interviewen die dicht in buurt wonen van veehouderijen, blijkt dat meer als 96% geennhinder heeft.....daar gaat het toch om??

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.