Home

Achtergrond

Koers varkensslachterij WH Group omlaag door rechtszaken

De koers van het Chinese WH Group is het meest gedaald in de afgelopen week. De eigenaar van varkensslachterij Smithfield noteerde een daling van 6,7%.

Een mogelijke verklaring voor deze daling zijn meerdere rechtszaken in de Verenigde Staten in de staat North Carolina, die zijn aangespannen tegen de Smithfield-slachterij. Het afval van de slachterij zou zoveel stank en vliegen veroorzaken dat het het leven van de omwonenden beïnvloedt. Deze week kwam de tweede rechtszaak voor de rechter.

Vorige maand wonnen omwonenden de zaak, waardoor Smithfield $ 51 miljoen moest bestalen. Dat werd teruggebracht tot ongeveer $ 3 miljoen door een wet die straffende schadevergoedingen in verband met bedrijfsdelicten beperkt. De CEO van Smithfield zei tegen de Wall Street Journal dat wanneer de eisers de rechtszaken winnen, het bedrijf moet kijken of het nog wel in North Carolina wil blijven opereren. De rechtszaken met eventuele forse gevolgen hebben beleggers mogelijk negatief gestemd.

Koersdalingen trekkerfabrikanten

De koers van trekkerfabrikant Case New Holland Industrial daalde met 6,4%. Wat hier de oorzaak van is, is niet duidelijk. De andere trekkerfabrikanten, Agco en John Deere lieten beide een lichte daling zien van respectievelijk 2,4% en 1%.

Koers JBS daalt met 6%

De koers van de Braziliaanse vleesverwerker JBS daalde met 6%. Mogelijk komt dit door de meerdaagse stakingen in de Braziliaanse transportsector. Hierdoor konden de vleesproducten niet geëxporteerd worden, waardoor inkomsten werden misgelopen.

Koers Kellog stijgt met 6%

De koers die het meest steeg afgelopen week was van het Amerikaanse voedingsmiddelenbedrijf Kellogg. De aandelen stegen met een waarde van 6%. Sinds de presentatie van de kwartaalcijfers in het begin van mei, zit de koers van Kellogg in de lift. De cijfers waren beter dan analisten verwachtten, ook de vooruitzichten zijn goed. Beursanalisten verwachten echter wel binnenkort een koers die weer wat gaat dalen.

Boerderij volgt iedere week de ontwikkelingen van grote agrifoodbedrijven die beursgenoteerd zijn. Bekijk alle reportages hier.

Meer informatie over de aandelenkoersen vind je in Boerderij Marktprijzen:  

ForFarmers
Südzucker
Deere
Agco
CNHI
Fonterra

Of registreer je om te kunnen reageren.