Home

Achtergrond

Koers euro verder omlaag tegen verwachting in

De koers van de euro ten opzichte van de dollar is al sinds medio april aan het dalen tegen de verwachting van veel analisten in.

Op 2 mei kwam de euro-dollarkoers voor het eerst in maanden uit onder de $ 1,20. De koers ligt nu weer op hetzelfde niveau als begin dit jaar, rond $ 1,19. Eind januari lag de voorlopig hoogste stand op ruim $ 1,25 voor een euro.

Onzekerheid in eurozone weegt zwaarder

De Amerikaanse munt profiteert van onzekerheid in de eurozone die kennelijk zwaarder weegt dan onzekerheden over de Amerikaanse economie. Een van de oorzaken is dat de ECB de inflatie maar niet omhoog krijgt. Ondanks alle stimuleringsmaatregelen en een economie die op hoge toeren draait in de eurozone, blijft de inflatie ver onder de 2% waar de Europese Centrale Bank naar streeft.

Het wakkert de onzekerheid over het steunprogramma van de ECB weer aan. Analisten zijn niet meer zo zeker van een snelle afbouw van de miljardeninjectie via het zogenoemde opkoopprogramma van de ECB na september dit jaar.

Tegenvaller voor brandstofprijzen

De duurdere dollar is een tegenvaller voor de prijs van brandstoffen, zeker nu de prijs van olie flink oploopt. Voor exporteurs van goederen buiten de eurozone is het deels goed nieuws. In euro’s stijgt nu de waarde van goederen als melkpoeder en vlees, waarvan de prijzen doorgaans in dollars worden afgerekend.

In hoeverre de hogere dollar nu de verwachting voor de lange termijn gaat beïnvloeden, moet nog blijken. ABN Amro bijvoorbeeld gaat voor de korte termijn uit van een bodem voor de euro-dollarkoers bij $ 1,155, maar handhaaft de prognose voor eind 2018 op $ 1,20.

Meer informatie vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Euribor
Wisselkoers euro in dollars
Wisselkoers euro in Britse ponden

Of registreer je om te kunnen reageren.