Home

Achtergrond 2 reacties

Koers dollar blijft stijgen

De kans dat de euro verder gaat dalen ten opzichte van de dollar neemt toe.

Dat schrijft ABN Amro in een update over rente en wisselkoersen deze week. De euro heeft opnieuw ingeleverd ten opzichte van de dollar. Op 17 mei daalde de wisselkoers verder en schommelde rond $ 1,18. Ten opzichte van een maand geleden bijna 5 cent minder.

Een belangrijke oorzaak is het oplopende renteverschil tussen Amerikaanse en Duitse staatsobligaties, volgens de analisten van ABN Amro. Een rol speelt ook dat het sentiment van beleggers over Italië is verslechterd. Het ziet ernaar uit dat twee protestpartijen van zowel de linker- als rechterzijde een regering gaan vormen. Een van hun gemeenschappelijke standpunten is dat het wel wat minder kan met de begrotingsdruk vanuit de EU.

Het maakt een renteverhoging in de eurozone er niet waarschijnlijker op. In ieder geval dreigt een oplopend Italiaans begrotingstekort met hogere rentes op Italiaanse staatsobligaties.

Mocht dat ervoor zorgen dat het renteverschil tussen Duitse en Italiaanse obligaties oploopt tot meer dan 200 basispunten, dan zou dat een reden kunnen zijn voor een daling van de euro onder $ 1,15. Andere situaties waarin dat kan gebeuren zijn aanhoudend zwakkere economiecijfers in de eurozone of een uitstel van de eerste renteverhoging door de ECB naar 2020.

Een andere oorzaak voor verdere daling zou een verdere stijging van de inflatie in de VS zijn. Dan stijgt de kans op meer dan drie Amerikaanse renteverhogingen die nu worden voorzien voor dit jaar.

Meer informatie vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Euribor
Wisselkoers euro in dollars
Wisselkoers euro in Britse ponden

Laatste reacties

  • Dure dollar dure olie, goed voor de boer

  • Duurdere dollar betekend in ieder geval dat onze positie in de rest van de wereld sterker wordt.

Of registreer je om te kunnen reageren.