Home

Achtergrond

Forse koersstijging voor slachterij JBS

Voor pluimveeslachterij JBS was het een goede week op de beurs.

De koers van het Braziliaanse bedrijf steeg met ruim 11% ten opzichte van vorige week. Reden voor deze stijging waren de goede kwartaalresultaten die het bedrijf op 15 mei bekendmaakte. De resultaten overstegen de verwachtingen van analisten flink. De nettowinst was met € 116 miljoen 48% hoger dan analisten hadden voorspeld.

Daarnaast maakte het bedrijf bekend dat het een deal heeft gesloten met banken voor het herfinancieren van de schulden. De looptijd van omgerekend € 2,8 miljard schuld wordt verlengd met driejaar. JBS zat lange tijd in een neergaande koers op de beurs, met vorige week het laagste punt sinds december vorig jaar. De goede kwartaalresultaten hebben het bedrijf daar weer uit getrokken.

BRF ziet koers dalen

De koers van Brasil Foods (BRF) daarentegen, ook een Braziliaanse vleesverwerker, zakte afgelopen week. De koers daalde met 6,9%. Ook dit bedrijf maakte recent kwartaalcijfers bekend, maar deze waren niet zo positief als die van JBS. Het bedrijf draaide een verlies van € 26 miljoen. Voor het 2de kwartaal op rij wist de vleesverwerker geen winst te maken. BRF lijdt vooral onder de handelsbeperkingen die het door de EU en Rusland opgelegd heeft gekregen naar aanleiding van fraudepraktijken.

Salaris topman WH Group zorgt voor rumoer

We blijven even in het vlees, want het Chinese WH Group, die de Amerikaanse slachterij Smithfield heeft overgenomen een aantal jaar geleden, daalde met 5,7%. Afgelopen week kwam het salaris van de topman van WH Group in het nieuws dat vermeld staat in het jaarverslag van 2017. Zijn salaris is met omgerekend € 247 miljoen per jaar hoger dan topmannen van Apple en Tesla verdienen, meldt Bloomberg. Bloomberg berekende dat het salaris van de topman hoger was dan de volgende 26 bestbetaalde CEO’s van bedrijven genoteerd aan de beurs in Hongkong. Dit kan beleggers gestimuleerd hebben hun aandelen te verkopen.

Boerderij volgt iedere week de ontwikkelingen van grote agrifoodbedrijven die beursgenoteerd zijn. Bekijk alle reportages hier.

Meer informatie over de aandelenkoersen vind je in Boerderij op Maat:  

ForFarmers
Südzucker
Deere
Agco
CNHI
Fonterra

Of registreer je om te kunnen reageren.