Home

Achtergrond 4 reacties

Deze schapenhouder wil met ‘Nowolves’ instroom wolven beperken

Het platform Nowolves wil de discussie over de terugkeer van de wolf openbreken. De gevolgen zijn traumatisch, zegt Bart Kemp uit Ede. “We moeten niet praten over schadevergoeding en preventie, maar over beperking van de instroom.”

Hij toont foto’s op zijn smartphone. Ze komen uit heel Europa. De laatste is vanuit het Oostenrijkse Tirol naar hem gezonden: een bloederig beeld van een aangevreten ezel. Het dier is aan het werpen tijdens de aanval, de kaalgevreten ribben zijn zichtbaar, de moeder en het veulen in het geboortevlies hebben de strijd niet overleefd. Dit gebeurt in heel Europa, zegt Bart Kemp. Hij twijfelt geen moment, hier is een wolf actief geweest.

Bart Kemp. - Foto: Koos Groenewold
Bart Kemp. - Foto: Koos Groenewold

Platform Nowolves

Kemp (40) is schapenhouder in het Gelderse Ede en actief in het platform Nowolves. Hij ergert zich aan de organisaties die de gevolgen van de terugkeer van de wolf in Nederland bagatelliseren. “Natuurbeschermers, ecologen, wetenschappers uit Wageningen; ze werken al jaren eendrachtig samen aan hun grote plan. Ze dromen over de komst van de wolf, lynx en jakhals naar Nederland. De wolf is inmiddels terug. En wat roepen ze als er weer een koppel schapen is aangevallen? Zeer waarschijnlijk een hond. De sympathisanten van de wolf tonen weinig mededogen.”

“Een wolf liep 100 meter langs mijn dieren. Een volgende keer is het raak”

Het platform houdt de cijfers nauwkeurig bij. In de eerste maanden van dit jaar zijn op 24 bedrijven van Groningen tot Limburg dieren aangevallen. Bij elkaar zijn bijna 100 dieren verwond of gedood door solitaire wolven die de Nederlands-Duitse grens zijn overgestoken. Kemp spreekt over een minimumaantal. Waarschijnlijk zijn er meer aanvallen geweest, zegt hij.

Verdriet na aanval door wolf

Zijn eigen dieren – op dit moment 150 fokooien en 250 lammeren – zijn de dans tot nu toe ontsprongen. “Gelukkig maar, ik moet er niet aan denken dat de wolf hier toeslaat. Afgelopen najaar is een wolf op 100 meter afstand langs mijn ooien gelopen. Verschillende mensen hebben het dier gespot. Zelfs in het centrum van Bennekom en Veenendaal. Mijn dieren hebben geluk gehad, tot nu toe. De sympathisanten van de wolf hebben geen idee hoe traumatisch het is om ’s ochtends opengescheurde dieren in je weiland aan te treffen. Ik spreek die mensen, hoor hun verhalen, zie hun verdriet.”

Kemp wil samen met het platform, dat inmiddels 831 leden heeft op Facebook, de instroom van de wolf beperken. “Als we met z’n allen zo graag willen dat de wolf terugkeert in dit land, dan moeten we ook zorgen dat dierhouders daarvan niet de dupe zijn. Dus hekken langs de grens met Duitsland en op enkele plekken eventueel een corridor naar de grotere natuurgebieden. En dan ook zorgen dat ze binnen die gebieden blijven.”

Schadevergoeding door faunafonds

Het faunafonds vergoedt de schade als een wolf slachtoffers maakt. “Helemaal waar”, zegt Kemp. “De dagwaarde wordt vergoed, variërend van zo’n € 40 tot € 250 per dier. Bloedgeld, het lost niks op. De eigenaren van de dieren lopen een trauma op. Denk niet dat een bijschrijving op je bankrekening daarvoor een oplossing biedt.”

In principe kunnen schapenhouders preventieve maatregelen nemen. Kemp oriënteert zich op de mogelijkheden, maar hij is sceptisch. “Mijn dieren lopen op 10 verschillende percelen in een straal van 10 kilometer om onze boerderij. Sommige percelen huur ik, maar ik weet niet of ik die grond volgend jaar weer kan gebruiken. Het gaat natuurlijk om forse bedragen die je niet in een jaar kunt afschrijven.”

Tientallen slachtoffers

Volgens Kemp is preventie in Nederland al een moeilijk verhaal, bij dierhouders in de bergen van Frankrijk en bijvoorbeeld Noorwegen is dat onmogelijk. “Daar lopen duizenden dieren vrij door het landschap. Hoe moet je de dieren daar beschermen en wie betaalt dat? Ik ken gevallen dat een wolf in een nacht tientallen slachtoffers maakt. Hij doodt er 2 of 3, de rest van de koppel raakt in paniek en stort in een afgrond.”

Toch is Kemp optimistisch. Hij signaleert een kentering in het wolvendebat. “Onlangs heeft de meerderheid van het Europees Parlement een tekst aangenomen die aandringt op herziening van de beschermde status van het dier. De Duitse minister van landbouw zei vorige week na een aanval met 40 dode dieren dat hij voorstander is van afschot. Binnenkort is er een conferentie in Brussel over de wolf. De discussie is opengebroken.”

Laatste reacties

 • Bolder01

  Men had meteen de eerste wolf dood moeten schieten toen die de grens overstak,dan had je dit gezwam niet gehad,NEDERLAND IS TE KLEIN VOOR DE WOLF het zelfde geld voor de oostvaarder plas, de voorstanders van zulke pojecten hebben een kronkkel in de kop ..

 • veldzicht

  Er is maar een goede wolf en dat is een dode wolf.

 • Firma Vellenga

  We weten allemaal dat het behoud van de wolf door een stelletje "natuurvrienden" in stand wordt gehouden. Het lijkt mij een idee om op het gevoel van deze mensen in te gaan spelen.... Laten we zeggen dat alle land hier in Nederland straks omheint gaat worden met dik grijs staal hekwerk om ons vee te beschermen tegen de wolf. Waarschijnlijk zijn er dan veel mensen die in hun fietstochtjes de vergezichten/groene weide missen. Misschien kunnen we dan met een vriendelijke omweg de wolf weer doen laten verdwijnen.

 • heeeee

  We worden door de hand der dwazen geleid,zei die ouden zeeuwse boer.Wijzen woorden.

Of registreer je om te kunnen reageren.