Home

Achtergrond 10 reacties

Deskundigen kritisch over verbod asbestdaken

Deskundigen twijfelen aan het gezondheidsrisico van asbestdaken en daarmee aan de noodzaak van het asbestdakenverbod. Toch lijken asbestdaken vanaf 2024 definitief verboden te worden.

Na de zomer zal de Tweede Kamer stemmen over een wetsvoorstel die dat moet regelen. Op vragen van het onderzoeksprogramma De Monitor laat verantwoordelijk staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur weten dat het verbod er zeker gaat komen.

‘Doorgeschoten risicoreflex’

De asbestdeskundigen zijn vooral sceptisch over de onderbouwing van het wetsvoorstel en de voorgenomen deadline van 2024. Volgens medisch milieukundige Henk Jans, asbestspecialist van de Brabantse GGD, is er sprake van een ‘doorgeschoten risicoreflex’. Het overgrote deel van de mensen die nu overlijden aan asbestgerelateerde ziekten, zijn tijdens hun werk besmet door langdurige blootstelling aan hoge concentraties asbestvezels. Zulke hoge concentraties asbestvezels komen in de buitenlucht niet voor, concluderen TNO en Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in verschillende onderzoeken.

Gefaseerde sanering

Asbestdeskundige Jans denkt dat een verbod op asbestdaken maar een heel kleine invloed zal hebben op het aantal nieuwe asbestslachtoffers. De gemiddelde hoeveelheid asbestvezels in de buitenlucht is zo laag dat van de één miljoen blootgestelde Nederlanders er mogelijk één asbestkanker zal krijgen, aldus Jans. De asbestspecialist pleit dan ook voor een gefaseerde sanering waarbij de meest risicovolle daken eerst aangepakt worden.

Verzekeraars

Opvallend is dat verzekeraars al een voorschot nemen op de Kamerbeslissing die asbestdaken moet verbieden. Ze verlagen de dekking van opstalverzekeringen bij asbestdaken. Eigenaren krijgen in het geval van schade steeds minder uitgekeerd, naarmate 2024 dichterbij komt.

Laatste reacties

 • glaasje

  Ik vindt nog steeds dat als de overheid je verplicht het asbest te verwijderen, en je op hoge kosten wordt gejaagd voor een nieuw dak. De overheid dit ook geheel betaald. Als de overheid dit zo belangrijk voor de inwoners van Nederland vind, dan nemen ze de kosten ook voor hun rekening!!! En inderdaad de verzekeraars maken ook al misbruik van de situatie.

 • massy

  Er wordt hier altijd hoog van de toren geblazen
  zonder onderbouwing en zo word er heel veel geld weg gegooid.

 • Jan-Zonderland

  Helemaal eens met glaasje.
  Maar zolang je van die asbest golfplaten afblijft is er niks aan de hand. Men blaast het helemaal uit proporties. Goed dat er nu eens wat tegengas wordt gegeven door een medisch specialist die gewoon zijn verstand gebruikt.

 • info36

  Inderdaad, hier in Nederland wordt alles beslist op basis van emotie. Gezond verstand doet er schijnbaar niet meer toe. Funest voor ( agrarische ) ondernemers.

 • cor vroege

  Duizende mensen hebben hier werk door ,dat is de hele opzet,het gaat niet om de asbest maar om hoeveel geld kan ik verdienen met deze verplichte maatregel,zo houd iedereen mekaar aan het werk,men begint door te slaan,als je van dat asbest dak afblijft is er niets aan de hand

 • agratax(1)

  Ik ben op dit moment in de Kaukasus hier wonen volgens opgave van zeer veel deskundigen de oudste mensen van de wereld. Klopt voor zover ik op kerkhoven heb kunnen nagaan. Tegen de honderd jaar komt veel voor in deze arme landen en wat schertst mijn verbazing al deze mensen hebben gewoond in Sovjet huizen met Asbest daken zonder enige isolatie of betimmering onder de dakplaten.

 • wienbemelmans

  ze maken zich alleen hier druk om asbest platen,ze maken hier alles kapot kijk naar partij van de dieren ,en de milieu mannen zij maken hier onder tussen de dienst uit,het is hier een achterlijk landje geworden .waar straks het geld vandaan moet komen dat snappen zulke mensen niet,want er is toch altijd geld via de gemeente. want zelf hebben nooit niks opgebracht.

 • Nieuw.

  Lang leve Europa, Belgie-Vlaanderen streeft naar 2040 : <>

 • Mbmb

  Met dank aan de intensieve lobby van de asbest saneerders die preken voor eigen parochie en alle linkse invloeden die donders goed weten welke groep de maatregel gaat treffen, en die dit prima vinden. Zonder dat er enige compensatie aanwezig is. Ik heb het al eerder gezegd: gezamenlijk in een stichting die zooi aanvechten!

 • hylkema.l

  Maar er zijn al veel boeren die op een goede manier gebruik hebben gemaakt van de regeling asbest eraf, zonnepanelen erop.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.