Home

Achtergrond

Britse voedingsindustie zit in zwaar weer

Britse voedingsbedrijven lijken nu aan de lopende band fabrieken te sluiten of in te krimpen. Aan de ene kant gaan de kosten omhoog, aan de andere kant houdt de consument steeds meer de hand op de knip. En nu dreigt er ook nog een grote fusie van supermarkten.

Arla gaat € 400 miljoen besparen, vooral om tegenvallers in Groot-Brittannië op te vangen. In dat land zelf sluit 2 Sisters een grote kippenfabriek met 450 ontslagen, gaan er 200 man uit bij het op één na grootste zuivelbedrijf Muller en doet de landgenoot van Arla Danish Crown een varkensbedrijf op slot waarbij 170 banen verdwijnen.

Effect van koersdaling

De Britse voedingsindustrie zit in zwaar weer. Aan de ene kant zijn de kosten flink gestegen, met name voor grondstoffen en andere inkoop die uit het buitenland komt. Dat heeft alles te maken met de keus voor Brexit, waardoor de koers van het pond scherp is gedaald. Voor bedrijven als Arla of Danish Crown – maar ook ForFarmers dat eveneens ingrijpt in de Britse divisie – werkt die koers van het pond dubbel omdat veel kosten bij de Britse dochters hoger zijn maar de omgerekende opbrengsten voor de moederbedrijven juist lager uitvallen. Inmiddels lijkt die koers wel gestabiliseerd maar dan wel op het lage post-Brexit niveau van rond de € 1,14.

Producten in supermarkten duurder

Die hogere kosten zijn duidelijk te merken in de supermarkten. Daar zijn veel producten een stuk duurder dan zeg anderhalf jaar geleden terwijl bovendien de regen aan aanbiedingen tot een klein drupje is geworden. Buy-one-get-one-free, de bogof’s die bij ons 2-voor-1 heten, waren vroeger in vrijwel elk vak te vinden maar kom je tegenwoordig veel minder tegen. Het directe gevolg is dat de consument de hand op de knip houdt.

De supermarkten hebben de concurrentiestrijd daardoor nog verder opgevoerd, zoals bijvoorbeeld eigenaar Ranjit Singh van 2 Sisters voortdurend roept in de kwartaalberichten: ‘’Het is een uiterst moeilijke en uitdagende omgeving.” De nummers 2 en 3 onder de supermarkten, Sainsbury’s en Asda, praten nu bovendien over een fusie, vooral om hun kosten te drukken en de inkoopmacht te versterken wat de druk op de leverende voedingsbedrijven en uiteindelijk de boeren alleen maar groter zal maken.

Boerenbonden vrezen bedreiging handel

Ondertussen wordt het Brexit-klimaat er bepaald niet beter op. Was er tot voor kort nog hoop dat de Britten er toch voor zouden kiezen om in de douane-unie met de EU te blijven om zo de handel zo vrij mogelijk te maken, nu heeft premier Theresay May er nog eens op gehamerd dat die weg voor haar onbegaanbaar is. Londen hoopt nog steeds dat het een handelsakkoord met de rest van de EU kan sluiten maar of de andere EU-landen dat ook willen is de vraag.

De boerenbonden beginnen daardoor nog erger dan voorheen te vrezen dat de voor hen vitale handel met landen als Frankrijk, Spanje of ons land ernstig wordt bedreigd. Directeur Scott Walker van de boerenbond in Schotland vindt dat zeer teleurstellend: ‘’De handel met Europa is van groot belang. In de douane-unie blijven zou ons een vrije handel zonder barrières met Europa laten behouden. Bovendien biedt het ons via de handelsverdragen die de EU al heeft ook toegang tot veel andere belangrijke markten.”

Of registreer je om te kunnen reageren.