De 4 grootste cyberrisico's
1. Internet of Things
The Internet of Things, het internet der dingen, is een benaming uit de ICT-wereld voor het fenomeen dat tegenwoordig bijna alle apparaten een internetverbinding hebben. Via het wereldwijde web staan alle apparaten met elkaar in verbinding. Denk hierbij aan de laptop, tablet, smartphone en wifi-router maar ook aan de printer, voer- en melkrobots en camera’s in de stal, op het erf of op de trekker.
➤ Oplossing: Veel van deze apparaten zijn beveiligd met een wachtwoord. Een sterk wachtwoord is dan ook de sleutel tot een goede basis van de cyberveiligheid. ICT-experts vergelijken sinds jaar en dag wachtwoorden met tandenborstels: hou ze voor jezelf en vervang ze regelmatig.
Veel accounts betekent veel wachtwoorden, allemaal onthouden lijkt een onmogelijke opgave. Opschrijven is een oplossing, maar doe dit dan niet digitaal. Een hacker met toegang tot de digitale opslag krijgt zo alle inloggevens op een presenteerblaadje.
2. Malware
Malware is een samenvoeging van de Engelse woorden Malicious (kwaadaardig) en software; het zijn programma’s die schade kunnen veroorzaken. Het virus is een van de bekendste vormen van malware. Daarnaast is er adware, dat reclameboodschappen verspreid, spyware, dat gegevens doorstuurt aan derden en het Trojaanse paard. Die laatste is een geniepige; het lijkt een nuttig en handig programma, maar functioneert vaak als spyware.
➤ Oplossing: Malware kan in allerlei programma’s en bestanden zijn verstopt. Bij het installeren van spellen of het downloaden van muziek of spellen komen wel eens ongemerkt bestanden mee die schade kunnen veroorzaken. Wees dus altijd alert op de afkomst van programma’s en bestanden. Is deze site wel vertrouwd? Sites die muziek of films gratis aanbieden, verdienen vaak hun geld op een andere manier; met de verkoop van data.
In het familiebedrijf delen ondernemers de computer regelmatig met de kinderen. Die zijn zich meestal niet bewust van de gevaren op het internet, maar door hun toedoen kan de bedrijfscomputer beschadigen. Een werk- en privécomputer kan een oplossing zijn.
Regelmatig een back-up maken voorkomt dat alle bestanden ineens onbruikbaar worden door malware. Het advies is om hiervoor een externe harde schijf te gebruiken, een die los te koppelen is van de computer. Een cloudopslag is minder handig, deze is immers via internet verbonden met de computer, waar de schadelijke software ook bij kan.
3. Phishing
Het klinkt vaak te mooi om waar te zijn en dat is het vaak ook: ‘Gefeliciteerd, u heeft € 1.000 gewonnen, klik hier om je prijs op te halen!’ Dit soort phishing-mails komen van criminele organisaties die ‘vissen’ naar persoonlijke gegevens. Phishing gebeurt ook wel telefonisch, via sms en social media.
Steeds vaker gebruiken criminelen de logo’s en namen van vertrouwde bedrijven zoals de bank of een incassobureau of zelfs de overheid. In dat geval wordt er vaak gedreigd met een grote boete als er niet op tijd betaald wordt.
➤ Oplossing: Bij phishing is het vooral zaak het boerenverstand te gebruiken: vertrouw je het niet? Klik dan niet op links en open geen bijlages. Bel het betreffende bedrijf eventueel op om te vragen waar het over gaat en of de informatie in de mail klopt. Sommige berichten zijn overduidelijk nep: slecht taalgebruik of een bericht van een bank waar je nog nooit een rekening hebt gehad. Deze kunnen meteen weg.
Aan het mailadres is al snel te ontrafelen of de afzender echt van de bank is. Mailadressen van de Rabobank eindigen bijvoorbeeld altijd op rabobank.nl. Een mailtje met een betaalverzoek met link van de overheid kan ook meteen weg: de belastingdienst of het CJIB sturen nooit e-mails met een link, ze verwijzen altijd naar de website en verzoeken daar om in te loggen.
4. Ransomware
In mei 2017 zijn 230.000 computers over de hele wereld getroffen door het zogenaamde Wannacry-virus. Slachtoffers van deze aanval zagen het scherm van hun computer zwart worden of er verscheen een boodschap. Daarin stond te lezen dat de gegevens waren versleuteld en werd gevraagd om een ransom (losgeld), te betalen in bitcoins. Het Wannacry-virus was een grootscheepse aanval. Er zijn meer voorbeelden van ransomware bekend. Het is een vorm van malware. Die software ‘gijzelt’ als het ware de gegevens op de computer.
➤ Oplossing: Ransomware is op dezelfde manier te voorkomen als malware en wordt via dezelfde kanalen verspreid. Wie gegevensgijzelaars een stapje voor wil zijn, kan zijn dierbare bestanden elders opslaan.
Iemand waarvan de gegevens gegijzeld zijn, wordt met klem gevraagd om niet te betalen. Na het betalen van losgeld is het slachtoffer namelijk niet van de problemen af. De software staat dan nog steeds op de computer en kan te allen tijde opnieuw geactiveerd worden. Het advies is dus om een technicus te bellen die het programma volledig van de computer verwijderd.
|