Home

Achtergrond 10 reacties

Scholten (WUR): ‘Krimp verbetert landbouw niet’

Martin Scholten (WUR) kraakt het Rli-rapport over de veehouderij. ‘Een beetje volksverlakkerij’.

Directeur Martin Scholten van de Animal Sciences Group van Wageningen University & Research is zeer kritisch over het rapport van de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur (Rli) over de toekomst van de veehouderij met het oog op de klimaatdoelen. “Het is te simplistisch en er is te veel vanuit een tunnelvisie naar de veehouderij gekeken”, vindt hij.

Krimp van veehouderij niet onvermijdelijk

Scholten is het niet eens met de stellingname van Rli dat de klimaatdoelen niet gehaald worden met innovaties en dat krimp van de veestapel onvermijdelijk is. “Je hebt twee opties om de klimaatdoelen te halen. De optie van Rli om in te zetten op krimp van de veehouderij in Nederland is de simplistische oplossing, maar geen structurele oplossing. Het is een beetje volksverlakkerij. Met krimp van de veestapel veeg je het Nederlandse straatje schoon, terwijl je de kwaliteit van de landbouw niet verbetert. Het is niet klimaat-slim”, zegt Scholten.

‘De landbouw moet circulair gaan produceren’

Scholten benadrukt dat de Nederlandse landbouw het echt over een andere boeg moet gooien om haar bijdrage te leveren aan de klimaatopgave. Hij pleit voor een omvorming van het integrale landbouwsysteem. “Daar liggen de grote mogelijkheden voor de landbouw om een bijdrage aan de klimaatproblematiek te leveren. De landbouw moet circulair gaan produceren. Ecologisch efficiënt, waarbij alles dat geproduceerd wordt op de akker, inclusief de reststromen, beter wordt benut en kunstmest wordt uitgefaseerd”, schetst hij.

Martin Scholten pleit voor een omvorming van het integrale landbouwsysteem. “Daar liggen de grote mogelijkheden voor de landbouw om een bijdrage aan de klimaatproblematiek te leveren. De landbouw moet circulair gaan produceren." - Foto: Koos Groenewold
Martin Scholten pleit voor een omvorming van het integrale landbouwsysteem. “Daar liggen de grote mogelijkheden voor de landbouw om een bijdrage aan de klimaatproblematiek te leveren. De landbouw moet circulair gaan produceren." - Foto: Koos Groenewold

“De kringloop hoeft niet helemaal in Nederland te worden gesloten, maar wel zo dichtbij als mogelijk en zo ver weg als nuttig. Je moet daar met een open blik naar kijken, met als doel om de kringloop zo efficiënt mogelijk te sluiten.”

Akkerbouw en veehouderij meer integreren

De verhoudingen tussen de verschillende sectoren zal hierdoor anders moeten worden dan nu, omdat de productie moet aansluiten op de beschikbare grondstoffen. Dat de veestapel in Nederland uiteindelijk wat kleiner wordt, sluit hij niet uit.

Scholten zegt dat er een meer geïntegreerd systeem van akkerbouw en veehouderij nodig is. “Zo moet gekeken worden naar hoe reststromen ook beter tot waarde kunnen worden gebracht. Daar zit de winst voor het klimaat”, zegt hij. “Maar dan moet je er wel snel mee beginnen, anders word je ingehaald door draconische noodmaatregelen zoals de Rli voorstelt.”

‘Het is de verantwoordelijkheid van de hele agribusiness en de maatschappij’

Om deze omslag te realiseren, moet de overheid volgens Scholten vernieuwingen aanjagen en innovaties stimuleren. “De verantwoordelijk moet niet alleen op de schouders van boeren en consumenten komen, het is de verantwoordelijkheid van de hele agribusiness en de maatschappij”, zegt de directeur Animal Sciences van WUR.

Minder consumptie dierlijke producten

Het voorstel van de Rli om in het kader van de Nederlandse klimaatdoelen ook in te zetten op minder consumptie van dierlijke producten in Nederland, vindt Scholten opmerkelijk, omdat Nederland 70% van het voedsel dat we consumeren, importeert. “Ik vind wel dat de connectie tussen de Nederlandse productie en consumptie beter zou moeten.”

Laatste reacties

 • farmerbn

  Het RLI kan wel opstappen.

 • koestal

  Krimp betekent financiele achteruitgang voor boeren,daar schiet de landbouw niks mee op

 • gradje1966@

  Laat Nederland in de landbouw zo veel mogelijk produceren binnen de kaders wat mogelijk is .En Laat de zuidelijke landen zoveel mogelijk zonne-energie opwekken.
  Deze grond heeft toch niet veel groei capaciteit en daar is meer zon als hier .
  Ik denk dat dat een goede deal kan zijn

 • mtseshuis

  Ik kan me er wel in vinden, in het verhaal van Scholten, maar laten we eens beginnen met die 70% import van voedsel, dat kan rustig andersom, 30% importeren en 70% gewoon NLse waar consumeren

 • Schraar

  Dus we exporteren ongeveer 70% van wat we produceren en we importeren 70% van wat we consumeren??? Doen we toch ergens iets verkeerd.
  Ik snap dat we een aantal tropische producten als koffie, bananen, cacao, enz moeten importeren, maar 70% van wat we consumeren, importeren daar kan ik me niets bij voorstellen.

 • jan4072

  Als er censuur mogelijk is dan zouden als eerste onzin verhalen en stemmingmakerij zoals door Lri verboden moeten worden. Elke Ha natuur extra in NL betekend gewoon 3 Ha amazone minder in Brazilië. Zo simpel is het gewoon. Helemaal eens met wat gradje1966 schrijft.

 • Bennie Stevelink

  De consequentie van de oplossing die Scholten voorstaat is dat de melkveehouderij zo gespreid mogelijk over Nederland moet zijn. Dan heb je de laagste kostprijs en de hoogste duurzaamheid.

 • Omgevingskennis

 • farmerbn

  Spreiding is inderdaad het beste maar momenteel is de vee-spreiding niet optimaal. Ook de mensen zijn in Nederland niet optimaat verspreid , net als de vliegbewegingen. Als het vee beter verspreid moet worden zou ik zeggen; ok maar alleen als de mensen en de vliegbewegingen ook beter verspreid zijn.

 • GJ Bunt

  waarom kunnen jonge boeren bijna niet met een klein bedrijf beginnen?

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.