Home

Achtergrond

Saoedi-Arabië wil olieprijs opdrijven naar $ 80

De afgelopen dagen is de olieprijs fors opgelopen. Saoedi-Arabië wil met staatsoliebedrijf Aramco naar de beurs en dan is een hoge olieprijs gunstig.

Een vat West Texas Intermediate (WTI) steeg in een paar dagen tijd van net onder $ 62 per vat naar boven $ 67 per vat, om een dag later enigszins te stabiliseren rond $ 66,50. Voor Brent-olie is eenzelfde ontwikkeling te zien. Van minder dan $ 67 per vat schoot de koers in 2 dagen tijd omhoog naar ruim $ 72 om daarna rond $ 71,80 terecht te komen. Belangrijke oorzaak is de situatie in Syrië.

Opvallend is trouwens dat het prijsverschil tussen WTI- en Brent-olie de laatste maand is gegroeid. Een maand geleden bedroeg het verschil ongeveer $ 3 per vat, nu is dat rond $ 5 per vat. De oorzaak is dat er een relatieve schaarste is aan Brent tegenover een relatief overaanbod van WTI.

Olieproductie op laagste niveau sinds 11 maanden

Overigens heeft Saoedi-Arabië, de leidende oliemacht van de Opec-landen, laten weten dat de olieprijs moet doorstijgen naar $ 80 per vat. Het land wil met het staatsoliebedrijf Aramco naar de beurs en dan is een hoge olieprijs gunstig voor de waarde van de onderneming. Uit de olie-opbrengst moeten een groot aantal duurzame projecten in het land worden gefinancierd. Wat Saoedi-Arabië in de kaart speelt zijn de productiecijfers van de Opec over de maand maart. Met 32,1 miljoen vaten per dag zit de productie op het laagste niveau sinds 11 maanden.

Andere Opec-leden zien juist een gevaar in een verdere prijsstijging. Zij vrezen dat daardoor meer Amerikaanse schalieolieproducenten op de markt komen, die met hun extra olieaanbod een prijsdrukkend effect creëren. Dat effect is trouwens al gaande. Er zijn momenteel 808 actieve schalieolie-installaties in de Verenigde Staten, het hoogste aantal sinds 3 jaar.

Meer informatie over de energieprijzen vindt u in Boerderij op Maat:  

Brent-olie
Diesel LTO-Ledenprijs vanaf 4.000 liter
Diesel
Propaangas
Gas
Elektra dal 3 jaar vast
Elektra piek 3 jaar vast

Of registreer je om te kunnen reageren.