Home

Achtergrond

President Trump wil naar lager olieprijsniveau

De olieprijs stijgt nog steeds. Het is weliswaar een grillige curve die de oplopende koers deze week aanhoudt.

Binnen een week tijd varieerde een vat ruwe Brentolie tussen net iets meer dan $ 72,00 tot bijna $ 75,50. Het hoogste niveau in meer dan 3 jaar tijd. Die sterke prijsstijging van meer dan $ 3,00 ontwikkelde zich binnen 6 dagen. Een dag later viel de koers echter opeens stevig terug tot ongeveer $ 73,70. Ook een vat West Texas Intermediate (WTI)-olie vertoonde een zeer wisselend koersverloop. De prijs liep binnen een dag op van onder $ 67 tot boven $ 69,40 om daarna binnen 3 dagen weer zo’n $ 2,00 terug te vallen op $ 67,30. Een dag later steeg de prijs weer $ 2,00 om die vervolgens weer net zo snel kwijt te raken op $ 67,60.

Trumps uitspraken zorgen voor fikse prijsschommelingen

Deze enorme schommeling in korte tijd staat voor een belangrijk deel op het conto van Donald Trump, president van de Verenigde Staten. De sterke prijsstijging was te danken aan de grote kans dat president Trump de nucleaire deal met Iran zou opzeggen. Trump noemde die deal ‘krankzinnig’ en een die nooit gemaakt had morgen worden. Na Trumps ontmoeting met de Franse president Emmanuel Macron op 24 april, waarin hij aangaf dat er mogelijk snel overeenstemming kan worden bereikt over de deal met Iran, liep de olieprijs terug.

Ook een tweet van Trump waarin hij de Opec waarschuwde hij het kunstmatig opdrijven van de olieprijzen niet zal accepteren omdat er ‘recordhoeveelheden olie overal’ beschikbaar zijn zorgde voor een lichte prijsdaling. De olieministers van Saoedi-Arabië, Rusland en de Verenigde Arabische Emiraten noemden de kritiek van Trump onterecht.

Meer informatie over de energieprijzen vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Brent-olie
Diesel LTO-Ledenprijs vanaf 4.000 liter
Diesel
Propaangas
Gas
Elektra dal 3 jaar vast
Elektra piek 3 jaar vast

Of registreer je om te kunnen reageren.