Home

Achtergrond 18 reacties

Politiek heeft geen stem in Oostvaardersplassen

Stervende dieren in natuurgebied Oostvaardersplassen veroorzaken veel onrust in de maatschappij. Naast pogingen om de dieren bij te voeren, worden politici aangesproken op hun verantwoordelijkheid. Maar Tweede Kamerleden kunnen eigenlijk niets.

Politici richten zich graag op de actualiteit. Er hoeft maar iets te gebeuren of Kamerleden drommen bij de microfoon om een debat aan te vragen of klimmen in de pen voor een reeks kritische Kamervragen. Bij alle onrust rondom de Oostvaardersplassen ligt het iets anders. Terwijl er maatschappelijk een grote roep is om iets te doen aan het lijden van de dieren daar, bijten Kamerleden op het puntje van hun tong. Sinds besloten is dat het natuurbeheer de verantwoordelijkheid is van de provincies, gaat het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit niet meer over het beheer van de Oostvaardersplassen en kunnen de landelijke politici dus ook niets met hun controlerende rol.

Kudde grote grazers groeide snel

In de Oostvaardersplassen werden in de jaren tachtig 32 Heckrunderen en 20 koninkpaarden uitgezet. In 1992 kwamen daar nog 44 edelherten bij. Tot 1995 gingen de dieren in de winter op stal en werden ze bijgevoerd. Sinds 1996 is besloten om voortaan de natuur zijn gang te laten gaan. De kudde grote grazers groeide snel, waardoor er steeds meer dieren in de winter stierven.

Op 4 maart vond een grote demonstratie plaats tegen dierenleed in de Oostvaardersplassen. Politici willen zich graag laten horen in de kwestie, maar hebben er feitelijk niets over te zeggen. - Foto's: ANP
Op 4 maart vond een grote demonstratie plaats tegen dierenleed in de Oostvaardersplassen. Politici willen zich graag laten horen in de kwestie, maar hebben er feitelijk niets over te zeggen. - Foto's: ANP

Bij voedselgebrek afschot

Dit leidde meermaals tot maatschappelijke discussie. In de lange winter van 2010 kreeg Staatsbosbeheer de opdracht om dieren bij te gaan voeren. Toenmalig staatssecretaris Henk Bleker vond het in december 2010 genoeg geweest. Hij wilde een eind aan het ‘experiment Oostvaardersplassen’ en besloot dat bij voedselgebrek eerder afschot moest plaatsvinden. Bijvoeren mocht niet langer.
Sinds de decentralisatie van het natuurbeleid in 2013, ligt de verantwoordelijkheid bij de provincies. Opvallend genoeg was het VVD-Kamerlid Arne Weverling die als eerste de problematiek rondom de Oostvaardersplassen in de Haagse arena ter sprake bracht. Tot ongenoegen van de Partij voor de Dieren, want zij zouden er ook graag over spreken.

Geboortebeperking

Toch willen de Haagse politici graag hun plasje er over doen. En dus worden alternatieve routes bedacht om toch invloed te kunnen hebben op het natuurbeheer.

VVD-er Weverling kiest voor de tweetrapsraket: hij wil de provincie Flevoland meer beleidsruimte geven, zodat die een beter beleid kan kiezen voor de grote grazers.

PVV-er Dion Graus zoekt een andere route. Hij strijdt al jaren tegen de problemen in het natuurgebied, onder andere door te pleiten voor geboortebeperking door hormoonbehandeling. Hij vindt dat Staatsbosbeheer- de naam zegt het al – wel onder de verantwoordelijkheid van het ministerie valt, dus daar kan hij het kabinet wel op aanspreken.

‘Oostvaardersplassen valt onder dierproeven’

Minister Schouten van landbouw en natuur manoeuvreert er mooi langs; Staatsbosbeheer voelt de taken uit in opdracht van de provincie. Graus laat zich nog niet direct met een kluitje in het riet sturen. Deze week probeerde hij het opnieuw. Volgens hem is de Oostvaardersplassen een experiment met dieren, dat onder de wet dierproeven valt. Omdat Nederland zo snel mogelijk het aantal dierproeven wil verminderen, wil Graus ook zo snel mogelijk met de Oostvaardersplassen stoppen. Ook deze keer ving Ridder Dion bot. De minister ziet het niet als dierproef en dus kan hij ook op deze manier geen invloed uitoefenen.
Alle pogingen ten spijt, kunnen de Haagse politici niets doen. De enige route om invloed te hebben lijkt het terugdraaien van de decentralisatie van het natuurbeleid. Maar daar lijkt geen meerderheid voor.

Laatste reacties

 • Noordam2

  tot 1995 ging het goed, was het een mooi gebied met een goed geregeld aantal dieren, tot een stelletje, mag ik zeggen mensen met waanideeen het gingen "regelen". Zelfs een film maakten ze erover. Eindelijk komt er een eind aan dat afschuwelijke dierenleed. er zijn wel eerder zware straffen uitgedeeld voor minder dierenleed. OM ga je gang!

 • edke

  Ongelofelijk wat een corrupte bende de overheid, als wij als boer zijnde zo met onze dieren omgaan, gaan we de bak in en dit!!!!! Heb er geen woorden voor

 • Flepke

  Zich verschuilen achter de warboel van regels die ze zelf verzonnen hebben.....
  Maar als de gewone boer dit zou doen was het hek van de dam.
  Goed bezig Denhaag apenland

 • bekeken

  Dit is het resultaat van onze hoog opgeleide ecologen.

 • DJ-D

  Natuurbeleid terug naar den haag en landbouwbeleid meer regionaal (provinciaal). Minder bemoeienis lijkt mij ook wel wat in ieder geval.....

 • agratax(1)

  Ik zou denken dat de politiek juist aan zet is, zij hebben de wetten m.b.t. dierenmishandeling gemaakt en bekrachtigd. Werken deze wetten alleen voor boeren en burgers en niet voor "proeftuinen"? Laat een boer niet zo met zijn vee omgaan, dan staan de deuren van het huis van bewaring open om hem te ontvangen voor vele weken / maanden. Heb je professor voor je naam, dan is het O.M. en/of de Tweede Kamer afwezig. Ruilt dit niet naar Klasse Justitie?

 • frl

  Tja en dan zou de grupstal niet goed zijn , ivm dierenwelzijn vreemd land.

 • farmerbn

  Mensen moeten Thieme hierover veel harder aanpakken. Maak beelden van die zielige uitgehongerde dieren en zet daar de foto van Thieme bij. Dit is een zaak voor haar. Zij zit in de kamer voor de dieren. Haar partij heet de partij voor de dieren!!! Dit is dé stok om haar te slaan.

 • alco1

  Confronteren dus!!!!

 • massy

  Waar zijn nu onze voormannen van de koeien , varkens, kippen, enz laat je dan nu ook horen !

 • blaksmark

  Als nu iedereen die het niet eens is met het beleid van sbb nu eens gewoon zijn lidmaatschap zou opzeggen en dan kijken wat voor clubje er overblijft.

 • Gaat de partij voor de dieren vast stemmen kosten. De partijleiders daar hebben een idiologie niet over de dieren gaat. De stemmers voor hun partij zijn de veel al de kiezers die alles zielig vinden voor de dieren maar van de rest van het beleid van de partij geen kaas hebben gegeten. Als ze de wereld echt willen verbeteren gaan ze eerst maar eens zorgen dat die vervuilde vliegtuigen aan de grond blijven. Mensen kunnen in de buurt van de luchthavens geen eigen verbouwde groenten en fruit eten.

 • Bolder01

  Waardeloze. Party van de dieren en marjan Thieme en ester ouwehand.wie steunt nu zon party weggegooid geld ',maken zich druk om un paar kuikens bij jumbo in de winkel..

 • koestal

  Het is dictatuur in de Oostvaardersplassen,dictatuur van die aardige boswachters

 • De PVDD is even druk met het redden van de kangoeroes in Australia [ zie de site van de PVDD] .
  Met wat achterhouden van rapporten hebben ze het in Amsterdam zo ver gekregen dat de paarden koetjes niet meer de binnen stad in mogen.
  Dus druk druk de dieren in de OVP zoeken het maar uit.

 • heeeee

  Laat er gelijk ook maar zooitje wolfen los, doen ze in nederland ook, moet ook kunnen, alles toch wordt toch vergoed ,als ze de schapen gedood hebben.Dat is zo mooi volgens geleerden.

 • koestal

  De OVP is gewoon een concentratiekamp voor dieren ,met de boswachters als kampbewakers ,hoe ver kon dit zo komen,bedacht door zieke geesten !

 • NwZwervel

  Hoezo heeft de politiek geen stem: ook in Flevoland zijn politici. Hierboven genoemd een VVD-er, PVV-er en PvdD die er wat tegen wil doen: in de Provinciale Staten van Flevoland hebben namens die 3 partijen 7, 6 en 2 personen zitting. En er zijn vast nog andere Statenleden die het huidige beleid niet aan hun kiezers kunnen uitleggen .......

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.