Home

Achtergrond

Notering zware ooien naar record

De stemming op de schapenmarkt in Leeuwarden zat er deze week goed in. De prijzen gingen opnieuw fors omhoog.

De noteringen voor ooien, rammen en slachtschapen werden allen met € 5 verhoogd. Zware ooien noteren met € 132,50 per stuk, maar liefst € 35 hoger ten opzichte van een jaar eerder. Het gaat om de hoogste notering voor zware ooien in de afgelopen 10 jaar, ofwel een record. Zware rammen noteren maximaal € 155 per stuk en dat is € 37,50 hoger ten opzichte van vorig jaar.

Krap aanbod

Reden voor deze relatief hoge prijzen is nog steeds een krap aanbod. Vooral dieren van goede kwaliteit zijn moeilijk te vinden. Voor beste koppels worden prijzen boven de noteringen betaald. Voorlopig lijkt aan deze ontwikkeling nog geen einde. Het is zeker nog 1 tot 2 maanden wachten op voldoende lammeren van de nieuwe lichting. Ook de import van levende lammeren uit Engeland zou momenteel kostentechnisch minder interessant zijn. Schapenhouders die nog overhouders hebben kunnen ze voorlopig dus goed kwijt. Een verdere stijging van de noteringen wordt niet uitgesloten.

Van de in Leeuwarden 1.194 aangevoerde dieren bestond ongeveer een kwart uit rammen en waren er 125 zuiglammeren.

Prognose: prijzen blijven relatief hoog

Meer informatie over de prijzen en aanvoer op de schapenmarkt in Leeuwarden vindt u in Boerderij op Maat:  

Rammen > 25 kilo
Slachtschapen
Ooien > 20 kilo
Aanvoer

Of registreer je om te kunnen reageren.