Home

Achtergrond 10 reacties

Minder grazers in Oostvaardersplassen

In de Oostvaardersplassen is ruimte voor ongeveer 1.500 grote grazers. Dat concludeert commissie Van Geel in het adviesrapport voor het nieuwe beheerbeleid in het natuurgebied. Nog deze zomer moeten 1.200 dieren, voornamelijk edelherten het veld ruimen.

De dieren behouden voorlopig de status ‘wild’, dat betekent dat ze formeel geen eigenaar hebben. Commissievoorzitter Pieter van Geel zegt nog niet over voldoende informatie te beschikken om deze status te wijzigen. Een alternatief zou een zogenoemd actief beheerbeleid zijn, zoals nu al gebeurt in veel andere natuurgebieden. De dieren vallen dan onder de verantwoordelijkheid van een persoon of instantie.

Grazers eerder afschieten

Om de veestapel in het natuurgebied in toom te houden, zullen de dieren eerder worden afgeschoten. Medewerkers van Staatsbosbeheer schieten dieren die naar verwachting de winter niet overleven, al voor de winter af. Voorheen werden grazers pas afgeschoten als ze dreigen te verhongeren.

Melkveehouder Bart Lubbers uit Arnhem verzette zich eerder tegen deze vorm van beheer in de Oostvaardersplassen. Hij zegt ‘redelijk tevreden te zijn’ met het adviesrapport. “Maar nu zou het zomaar kunnen zijn dat over een paar jaar weer eenzelfde situatie ontstaat. Ik zou liever zien dat er eenzelfde soort beheer werd uitgevoerd als op de Veluwe.”

‘Oostvaardersplassen natuurgebied voor vogels’

De adviescommissie concludeert dat de afgelopen jaren de Natura 2000-doelstellingen niet zijn gehaald en wil daarin met het nieuwe beheerbeleid verandering brengen. Van Geel spreekt van een ‘reset’. “Terug naar de oorspronkelijke doelstellingen, de Oostvaardersplassen is bedoeld als natuurgebied voor vogels. Om dit te realiseren moeten we nu ingrijpen.”

Maatregelen uit adviesrapport

Nog deze zomer moeten 180 konikpaarden worden gevangen en in andere natuurgebieden worden uitgezet, de bijna 980 edelherten worden afgeschoten. De dieren die overblijven krijgen een leefgebied van bijna 1.100 hectare, zo’n 300 hectare wordt opnieuw ingericht met bossages om de dieren extra beschutting te bieden. Ook komt er 500 hectare extra moerasgebied. Hier is een eenmalige investering van € 15 miljoen voor nodig.

Het advies ligt nu bij de provincie Flevoland. Gedeputeerde Harold Hofstra verwacht dat het besluit over het nieuwe beleid rond 1 juli valt, dan wordt het nieuwe beleid op 1 december van kracht.

Laatste reacties

 • el

  Het Is bewezen dat de overheid niet voor de dieren kan zorgen, dus opruimen die Oostvaardersplassen!

 • mariapeel

  Ja weg met die onzin en gewoon boeren laten beheren

 • Bolder01

  El en mariapeel ..heeeeeelemaal mee eens
  Van Geel, je snapt het nog steeds niet je zult het ook nooit snappen blijkt wel , ff +_ 3a4 maand in de bak op water en verschimmeld brood....

  "Een deel van deze reactie is verwijderd door de beheerder. Reacties dienen over het onderwerp in kwestie te gaan en van inhoudelijke aard te zijn. (Zie www.boerderij.nl/spelregels.)"

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • el

  Die 15 miljoen gebruiken ze maar om de Groningse bevolking te compenseren voor de schade ten gevolge van de gaswinning

 • j.h.vonk@home.nl

  Vang een paar wolven !!. Laat deze wolven in Oostvaardersplassen rond lopen!!.
  volgens mij lost het probleem zich dan zelf op !!.
  Tot het volgende probleem de WOLVEN hebben honger en gaan boodschappen doen in Almere en Lelystad .

 • Maas1

  De ovp opnieuw inrichten, wat een tupperware natuur verzinsel.De enige die in dit land dicht bij de natuur staan en er verstand van hebben zijn de boeren met hun Hollandse nuchtere verstand.Moest de boer eens in zijn hoofd halen om op zijn grond een over populatie aan dieren te plaatsen welke vervolgens de honger dood in worden gejaagd, om de dieren vervolgens uit hun leiden te verlossen, ze de dood in te jagen.Dan zijn er vandaag de dag nog mensen die zeggen het dier heeft onder die omstandig heden een goed leven gehad! We zijn als samenleving als we zo met dieren en de natuur omgaan eigenlijk best wel knettergek!

 • Gat

  Wie betaald die flauwekul allemaal. Zoiets zouden ze beroepsverbod moeten opleggen aan de overheid, provincie. Ernstig falen over dierwelzijn. Bij een boer kunnen ze het ook namelijk.

 • Firma Vellenga

  Ja, de kloof is te groot alle regels die wij maar opgelegd krijgen en daar doen ze maar wat. Laat ze fosfaatrechten kopen voor die beesten. Met betrekking tot de partij van de dieren GroenLinks etc. dachten wij ook al aan de wolf te laten lopen daar. Wat moeten ze dan kiezen? De wolf of de natuurpaarden? Waarschijnlijk hoor je dan ineens een heel ander geluid.

 • alco1

  De initiatief nemers van de Oostvaarder Plassen moeten zelf ook terug naar de natuur geplaatst worden.
  Slapen in de blote kont onder een steen, elke dag benauwd aangevallen te worden en elke dag bezorgt of er wel eten is.
  Dat zal ze wakker schudden.

 • Steyr cvt

  Dat natuurorganisaties zo goed weten hoe natuur in Nederland er uit hoort te zien,dat vind ik heel erg knap. Deze mensen hebben hier vast lang voor doorgeleerd.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.