Home

Achtergrond laatste update:26 jul 2018

Markt onzeker over economie op langere termijn

Deze week komt de Europese Centrale Bank (ECB) naar buiten met een rentebesluit. Over het algemeen wordt er weinig bijzonders van verwacht. De financiële markten speculeren al maanden over maatregelen van de ECB.

Afgelopen vrijdag meldde persbureau Bloomberg dat een besluit over de aanpassingen in het opkoopprogramma tot juli uitgesteld zou kunnen worden. Op die manier zou er meer duidelijkheid zijn over een herstel van de Europese economie.

In het eerste kwartaal waren de prestaties van de economie in de eurozone enigszins zwak. De ECB gaf zoals gebruikelijk geen commentaar. ECB-president Mario Draghi stelde vrijdag in een verklaring juist dat hij denkt dat de trend van economische groei waarschijnlijk wel zal aanhouden.

Voor de korte termijn staan de seinen nog steeds op groen voor de economische vooruitzichten volgens het Economisch Bureau van ING.

Maar voor de langere termijn zijn de vooruitzichten minder rooskleurig stellen de analisten van ING in Markten in Beweging. Ze verwijzen onder meer naar de vooruitzichten van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in de World Economic Outlook. Het IMF vroeg aandacht voor de hoge schuldenniveaus wereldwijd. Bij de huidige hoge groeipercentages en lage rentestanden blijven de risico’s enorme schuldenlasten van met name overheden wat onderbelicht.

Mocht de rente op gaan lopen, bijvoorbeeld door het oplopende tekort in de VS of door een omslag bij beleggers, dan zijn landen als Argentinië, Brazilië, Oekraïne en Turkije kwetsbaar. Het zijn allemaal landen die afhankelijk zijn van buitenlands kapitaal en lenen in buitenlandse valuta.

Meer informatie vindt u in Boerderij op Maat:  

Euribor
Wisselkoers euro in dollars
Wisselkoers euro in Britse ponden

Of registreer je om te kunnen reageren.