Home

Achtergrond

Lintjes voor Romijn en Van Knapen

Melkveebestuurder Kees Romijn is een van de 2.912 mensen die vandaag een koninklijk lintje krijgen.

In de jaarlijkse lintjesregen ter ere van Koningsdag zijn dit jaar 18 mensen gedecoreerd in de Orde van de Nederlandse Leeuw en 2.894 mensen zijn gedecoreerd in de Orde van Oranje-Nassau.

Kees Romijn

LTO-bestuurder Kees Romijn uit Langerak werd gekroond tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Romijn was 10 jaar voorzitter van de LTO-vakgroep melkveehouderij en vertegenwoordigde de sector onder andere bij de discussie over het fosfaatreductieplan, dat nodig was om de derogatie te behouden.

Frans van Knapen

Frans van Knapen, emeritus hoogleraar Veterinaire Volksgezondheid en Levensmiddelenhygiëne aan de Universiteit van Utrecht werd gekroond tot Commandeur in de Orde van Oranje Nassau. Van Knapen is lid van veel nationale en internationale commissies en verenigingen op het gebied van parasitologie en veterinaire volksgezondheid. Hij speelt een belangrijke rol in de aanpak van zoönosen en de One Health-strategie.

Peter Draaisma

Peter Draaisma uit Goudriaan, oud-directeur bij het ministerie van landbouw en onder andere directeur van Dienst Regelingen van 2003 tot 2007, kreeg een lintje opgespeld en mag zich voortaan ridder noemen. Draaisma was tijdens de MKZ-crisis verantwoordelijk voor het dierziektebeleid.

Johan de Leeuw

Voorzitter Johan de Leeuw van het College voor de toelating van Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden is gedecoreerd als ridder in de orde van Oranje Nassau. De Leeuw is secretaris geweest bij de CBTB, de voorloper van ZLTO en hij was in de jaren tachtig Kamerlid voor het CDA. Daarna was hij directeur-generaal bij het ministerie van LNV en van de VWA.

Leo de Vos

Schapenhouder Leo de Vos uit Peize is gekroond tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. De Vos is eigenaar van schapenbedrijf Vossema Zathe en heeft Friese melkschapen en staat internationaal bekend om zijn deskundigheid op het gebied van fokkerij en melktechniek van melkschapen.

2.912 lintjes uitgereikt

In totaal kregen 1.049 vrouwen en 1.863 mannen een lintje. De meeste mensen kregen een lintje vanwege hun verdiensten bij vrijwilligerswerk.

Of registreer je om te kunnen reageren.