Home

Achtergrond 13 reacties

Landbouw kritisch over advies vleesreductie

Vanuit de agrarische sector oogst de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur niet bepaald lof op haar visie over de toekomst van het voedselsysteem. Vooral de constatering dat krimp van de veestapel onvermijdelijk is, wordt weersproken.

LTO erkent dat de klimaatdoelen van Parijs extra uitdagingen stellen voor het verduurzamen van de veehouderij. “Daar loopt de veehouderij niet voor weg”, aldus LTO. De organisatie zegt dat hier juist al aan wordt gewerkt door bijvoorbeeld kringlopen te herstellen, de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, stalsystemen aan te passen en energieproductie op het erf te realiseren. “De land- en tuinbouw ligt volledig op schema en zijn wel degelijk deel van de oplossing voor veel maatschappelijke vraagstukken”, aldus LTO.

Gedwongen krimp van de veestapel

LTO ziet niets in gedwongen krimp van de veestapel. LTO verwacht dat de veestapel niet zal groeien en eerder iets zal krimpen door veranderingen van de vraag op de markt en het anticiperen van boeren op maatschappelijke wensen. “Die ontwikkeling is al even gaande. Daar hoeft de overheid niet in te grijpen”, vindt LTO Nederland.

LTO wil ook geen kostprijsverhogende maatregelen, zoals verhandelbare emissierechten, waardoor boeren minder geld beschikbaar hebben voor innovatie en verduurzaming.

Foto: ANP
Foto: ANP

De Centrale Organisatie voor de Vleessector staat achter de insteek om de klimaatopgave via een integraal voedselbeleid te realiseren, maar vreest dat er een tunnelvisie op vlees ontstaat. Het Rli legt de opdracht volgens COV ten onrechte alleen bij de veehouderij neer. De Raad gaat volgens COV voorbij aan de efficiënte keten van dierlijke productie. “Minder consumptie van rund- en kalfsvlees in Nederland betekent ook helemaal niet dat minder melkvee gehouden wordt”, vindt COV. De organisatie is pertinent tegen een hogere belasting op vlees. “Dit fiscale idee is onuitvoerbaar en contraproductief”, zegt Jos Goebbels.

Maatschappelijk verantwoorde productie

Hij ziet meer in een betere waardering van maatschappelijk verantwoorde productie. Oud-voorzitter van Wageningen University & Research Aalt Dijkhuizen is ook kritisch. Op Twitter vraagt hij zich af of RLI heeft meegenomen dat voor elk dier minder hier elders 2 tot 3 dieren nodig zijn om het verlies in productie te compenseren. “Met alle gevolgen van dien voor de extra uitstoot? Anders boert het klimaat er (extra) hard op achteruit!”, aldus Dijkhuizen.

Natuur- en milieuorganisaties reageren enthousiaster op het rapport. “De gigantische omvang van de veestapel brengt grote schade aan het klimaat en natuur. LTO Nederland bewijst boeren een bijzonder slechte dienst door de reductie van de veestapel af te wijzen”, vindt Andy Palmen van Greenpeace Nederland. Hij vreest dat investeringen in stallen en technieken niet terugverdiend kunnen worden, omdat reductie van de veestapel toch onvermijdelijk is.“Nu ingrijpen is beter voor het klimaat en voor de landbouwsector”, vindt hij.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Het doel van veel mensen is het verminderen van de Nederlandse veestapel. Het argument is dit keer het klimaat. Iedereen begrijpt dat er dan producten van buiten Nederland naar Nederland komen. Het klimaat wordt er niet beter op. Het klimaat-argument is vals. (En dat weten ze best maar ze gebruiken het toch.)

 • Zuperboer

  Er is blijkbaar een goed geregiseerd offensief tegen de landbouw in Nl aan de gang. Van twijfelachtige fraudeschandalen tot semi wetenschappelijke rapporten. Een Minister van Landbouw die in no time als een hijgend hert bij Jinek verschijnt, maar die er maanden over doet om tot een fatsoenlijk en welverdiend excuus aan haar boeren te komen.

 • alco1

  @farmerbn.
  Het argument wat jij gebruikt kan verkeerd vallen.
  Hun doel is namelijk overal ter wereld minder vlees e.d.
  Wij moeten het erop houden dat onze productie saldeert met het voedsel voor de koeien.

 • Zuperboer

  @alco1; Dat klopt op zich wel, maar meer mensen die een zekere welvaart bereiken in combinatie met een toenemende wereldbevolking zal toch een toenemende vleesconsumptie betekenen ondanks dat er een groep Hipsters is die teruggaan naar kleinere porties en vleesloze dagen (Wat ze dan vervolgens bij mooi weer alsnog rechtzetten met zo'n mooie hippe bbq-schort voor in t park, maar daar zijn ze zichzelf wrs. niet van bewust).

 • krulsaart

  De consument bepaalt dus we zien wel wat er gebeurt.

 • Ze roepen van alles, zolang ze zelf maar in een auto kunnen blijven rijden en 3 keer per jaar met het vliegtuig op vakantie kunnen gaan.

 • brutus71

  Ach ja gisteren ging het ff over dat linkse flut rapport, vandaag wordt er weer bbq pakketten ingekocht want dit weekend gaat het los en moeten we weer barbecuen met weer veel fijnstof tot gevolg, stank.
  Trouwens waar klaagden we dit weekend over?
  Juist ja stank en rook van de paasvuren, cirkel is weer rond

 • agratax(1)

  Laten we de koeien afschaffen en alle ander grazers. Ik zie het al voor me de vrijkomende graslanden in bv. het laagveengebied en in Friesland worden dan niet meer productief gebruikt voor de voedselvoorziening. Of gaan de Groene Stedelingen gras eten? Ik denk het niet, hiermee worden op de aardbol miljoenen hectares uit de voedselproductie genomen ter wille van iets minder stijging van de temperatuur. De temperatuur zal echt wel blijven stijgen, nu het proces van broeikasgas productie in bv. de toendra en onze volprezen stuwmeren geheel autonoom verder gaat. Er zijn en blijven te veel mensen op deze aarde en daar kan een koetje meer of minder niets aan af doen. Voor een groei economie zijn nu eenmaal meer kopers (mensen) nodig en daarvoor is ook productie nodig, hoe vervuilend ook. Ergo de mens vervuilt en heeft daarmee zijn eigen ondergang in werking gesteld. Of ben ik te negatief,?

 • koestal

  Haal eerst maar eens de helft van de vliegtuigen uit de lucht,de hoge heren mogen zelf graag in het vliegtuig zitten. Hypocriet gepraat.

 • Kortierg  Kijk dat bedoel ik nou:


  2700 extra vluchten deze zomer
  Vakantievliegers winnen kort geding

  Door Paul Eldering
  Updated 32 min geleden
  33 min geleden in BINNENLAND

  SCHIPHOL - Vakantievlieger Corendon, bijgestaan door TUIfly en easyJet, hebben een kort geding tegen Schiphol gewonnen.

  Ⓒ ANP

  De luchthaven moet met onmiddellijke ingang 2.700 vluchten extra beschikbaar stellen in het vakantieseizoen. Daar profiteert een half miljoen Nederlandse toeristen van.

  Deze zogeheten tijdslots waren afgelopen winter onbenut gebleven. De rechtbank Haarlem oordeelt dat deze vluchten ten onrechte niet zijn ’doorgeschoven’ naar de zomer.

 • new kids

  Deze winter is 50% van de dieren die de Oostvaardersplassen behuizen gestorven door de kou en de hongerdood. Dit werd zojuist 5 April in het 16.00 uur Journaal medegedeeld.
  Zolang er mensen die zogenaamd van de natuur houden dit goedkeuren moet Nederland snel z'n mond dicht houden over verlaging van vleesconsumptie.

 • DJ-D

  @agratax precies het maakt gewoon niks uit. Als je die koeien weghaald krijg je nog gewoon uitstoot. Het zijn niet die koeien die methaan produceren maar door verteren/rotten van planten ontstaat het. Als je al het gras en bijproducten gewoon laat wegrotten heb je bijna net zoveel uitstoot. Maar ja niemand wil dat maar snappen. Tis allemaal flauwekul en draait alleen om geld en dus macht. Meneer met volkstuin en composthoop ook maar flink aanpakken.

 • krulsaart

  Wat Schiphol betreft. Daar wordt uitstoot en geluid berekend in plaats van gemeten. De werkelijke waardes van uitstoot bsn stoffeb en geluid doet er niet toe. Zolang de berekening op papier maar klopt.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.