ANP-46291551

Ontwikkelingen van agrifoodbedrijven

Terug naar dossier
Home

Achtergrond

Koers WH Group grootste daler op beurs

De grootste varkensvleesproducent van de wereld, het Chinese WH Group, was afgelopen week de grootste daler op de beurs.

De koers daalde met 5,9% tot aan de beurssluiting op woensdag 18 april. China voerde een invoerheffing van 25% in op Amerikaans varkensvlees en dat werkt door in de varkensprijs in China. Daarbij is WH Group de eigenaar van het Amerikaanse Smithfield Foods, de grootste varkensvleesproducent in de Verenigde Staten. Dit bedrijf kan nu niet meer exporteren naar China, wat het dochterbedrijf van het beursgenoteerde WH Group raakt.

Trekkerfabrikanten zien koersen stijgen

De trekkerfabrikanten Case New Holland Industrial (CNHI), Agco en John Deere waren afgelopen week de grootste stijgers op de beurs. In de pool van agrifoodbedrijven stegen de koersen van de fabrikanten met respectievelijk 6,5%, 4,5% en 3,7%. De maker van onder andere Case en New Holland maakte afgelopen week op dinsdag 17 april de datum bekend waarop het de kwartaalresultaten openbaart. Dat deed de koers stijgen. Beleggers verwachten mogelijk goede resultaten van de eerste maanden van 2018.

De fabrikant van onder andere Fendt, Agco, was de tweede grote stijger. De reden voor de stijging is onbekend, evenals voor John Deere.

Impact suikermarkt op kwartaalcijfers ABF

Het Britse Associated British Foods (ABF) steeg met 3,6%. Op dinsdag presenteerde het voedings- en kledingbedrijf de eerste kwartaalresultaten van 2018. De omzet steeg met 2%, maar de winst daalde met 1%. Dat kwam voornamelijk door de dalende tendens in de suikermarkt.

Meerdere bedrijven ondervinden hier last van. Tegelijk met de resultaten kwamen ook verwachtingen voor de rest van het jaar. De suikerdivisie van het bedrijf blijft zwak presteren, maar dat zal worden goedgemaakt door de andere onderdelen, aldus ABF. Het opvallende van ABF is dat het de eigenaar is van budget-modeketen Primark. Het bedrijf verwacht een stijgende winst afkomstig van deze divisie in de rest van het jaar.

Boerderij volgt iedere week de ontwikkelingen van grote agrifoodbedrijven die beursgenoteerd zijn. Bekijk alle reportages hier.

Meer informatie over de aandelenkoersen vind je in Boerderij op Maat:  

ForFarmers
Südzucker
Deere
Agco
CNHI
Fonterra

Of registreer je om te kunnen reageren.