Home

Achtergrond

Koers Monsanto stijgt door overname Bayer

De uitschieter, in positieve zin, op de beurs van afgelopen week van de bedrijven die Boerderij volgt, was Monsanto.

’s Werelds grootste zaadleverancier en producent en verkoper van glyfosaat wordt overgenomen door het Duitse Bayer. Afgelopen week werd bekend dat ook de Verenigde Staten instemt met de overname. Eerder gaf de Europese Unie al haar goedkeuring. De EU hing echter wel voorwaarden aan de overname. Zo moest Bayer diverse activiteiten afstoten om de concurrentiepositie eerlijk te houden. De meeste activiteiten zouden worden overgekocht door BASF. Met de fusie ontstaat de grootste geïntegreerde producent van gewasbeschermingsmiddelen en veredelaar en leverancier van gewassen en zaden. De koers steeg met 7,2%. De waarde van de aandelen realiseerden daardoor de hoogste prijs in vijf jaar.

Koers Südzucker komt val te boven

Andere stijgers waren ABF (plus 3,2%) en Südzucker (plus 3,1%). De koers van Südzucker komt de val van twee weken geleden weer iets te boven. Een week geleden zakte de koers weer omdat kredietbeoordelaar Moody’s een negatief vooruitzicht voorspelde voor de suikerproducent. De suikerprijs is al maanden laag en dat eist zijn tol.

Koers BRF naar laagste punt in 5 jaar

De grootste daler van afgelopen week was vleesverwerker Brasil Foods (BRF). Het bedrijf zit nog steeds in een neerwaartse spiraal na alle fraudepraktijken. Bovendien verlaagde zakenbank JPMorgan het koersdoel. Het deed het bedrijf geen goed, want de koers zakte met 3,8%, waarmee ze op het laagste punt kwam in zeker 5 jaar.

John Deere tweede grootste daler

De tweede grootste daler was trekkerfabrikant John Deere. Het bedrijf heeft te lijden onder de vermeende handelsoorlog tussen de VS en China. Daarnaast daalde de verkoop van de groene trekkers in maart meer dan het gemiddelde in de trekkermarkt. De koers daalde met 2,8% naar $ 144,41 per aandeel. Andere dalers waren Fonterra (min 2,5%) en Kellog (min 2,4%).

Boerderij volgt iedere week de ontwikkelingen van grote agrifoodbedrijven die beursgenoteerd zijn. Bekijk alle reportages hier.

Meer informatie over de aandelenkoersen vind je in Boerderij Marktprijzen:  

ForFarmers
Südzucker
Deere
Agco
CNHI
Fonterra

Of registreer je om te kunnen reageren.