Home

Achtergrond

Koers ForFarmers niet te stuiten

De koersstijgingen en -dalingen voor de agrifoodbedrijven op de beurs waren minder groot dan afgelopen week.

De grootste stijger van afgelopen week was ForFarmers met 4,8%. De voerfabrikant zit sinds het einde van zijn inkoopprogramma van eigen aandelen in de lift op de beurs. De koers heeft het hoogste punt bereikt sinds de beursgang in mei 2016, mede door de goede financiële resultaten van het afgelopen jaar. De waarde van de aandelen tikt bijna de € 11,70 aan.

Mondelez en Bunge

Andere bedrijven waarvan de koers steeg, waren Mondelez en Bunge met respectievelijk 3,6% en 3,5%. De stijging van Bunge komt na berichten dat het handelshuis zijn suikerbusiness probeert te verkopen. Bunge is bezig met verschillende maatregelen om het bedrijf weer winstgevender te maken. Beleggers moeten hier een positief gevoel bij krijgen, want de koers steeg.

Koers BRF daalt

De koers van de Braziliaanse pluimveevleesverwerker BRF daalt nog steeds na de fraudepraktijken. Een advocatenkantoor heeft namens aandeelhouders van BRF een klacht ingediend voor het schaden van effectenwetten. Dit nieuws bovenop de fraude doet de koers geen goed.

Daling voor Yara

De grootste daling noteerde kunstmestproducent Yara met 3,8%. Een duidelijke oorzaak is niet te noemen. Mogelijk werden investeerders getriggerd na te denken over de eerste kwartaalresultaten van 2018, nadat vorige week bekend werd gemaakt dat die op 20 april worden geopenbaard.

Handelsoorlog VS en China

De tweede grootste daler is CNHI, de fabrikant van onder andere Case en New Holland. De koers daalde met 2,4%. Ook de koers van John Deere daalde. Dit is waarschijnlijk te wijten aan de vermeende handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. Deere kwam met een reactie nadat de koersen voor vele Amerikaanse bedrijven vielen nadat China reageerde met importheffingen op Amerikaanse producten. Deere liet weten de nieuwe heffingen in de gaten te houden en te evalueren wat de invloed op het bedrijf zal zijn.

Boerderij volgt iedere week de ontwikkelingen van grote agrifoodbedrijven die beursgenoteerd zijn. Bekijk alle reportages hier.

Meer informatie over de aandelenkoersen vind je in Boerderij Marktprijzen:  

ForFarmers
Südzucker
Deere
Agco
CNHI
Fonterra

Of registreer je om te kunnen reageren.