Home

Achtergrond 11 reacties

Kamerwerk eist zware tol van volksvertegenwoordiger

SGP-landbouwwoordvoerder Elbert Dijkgraaf vertrok deze week uit de Tweede Kamer. Hij vindt het Kamerwerk niet te combineren met de aandacht die hij aan zijn gezin wil schenken. Dijkgraafs vertrek laat ook zien hoeveel het Kamerlidmaatschap vergt van een mens.

Er zijn Kamerleden op wie amper iets viel aan te merken. Elbert Dijkgraaf is zo iemand. De SGP‘er nam deze week geheel onverwacht afscheid van het parlement.

Dijkgraaf had zich begin dit jaar afgemeld wegens oververmoeidheid. Deze week vertelde hij openhartig in een brief aan de voorzitter van de Tweede Kamer wat daar onder lag: spanning op zijn huwelijk. De balans tussen privé en werk klopte niet meer, schreef hij. Hij kiest voor zijn gezin, dat is voor hem belangrijker dan het volk dat hij vertegenwoordigde.

Hoewel het hem ten volle toekomt, ziet Dijkgraaf af van wachtgeld.

De SGP‘er heeft in landbouwkringen groot aanzien. Een jaar geleden, toen er nog volop campagne werd gevoerd voor de Tweede Kamerverkiezingen, werd Dijkgraaf regelmatig vanuit de agrarische achterban geroemd – ook vanuit niet-SGP-kring.

Dat Dijkgraaf oog had voor de agrarisch ondernemers ontging ook anderen niet. Kamervoorzitter Khadija Arib noemde bij Dijkgraafs afscheid de boeren expliciet als een groep waarvoor Dijkgraaf opkwam. Dat deed hij met verve. Ondanks de geringe omvang van de SGP-fractie (3 Kamerleden) was Dijkgraaf in debatten over de land- en tuinbouw consequent aanwezig. En wat nog meer opviel: praktisch altijd met een inhoudelijk gedegen en onderbouwde opvatting.

Elbert Dijkgraaf (links) en SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij tijdens het afscheid van Dijkgraaf in de Tweede Kamer. - Foto: ANP
Elbert Dijkgraaf (links) en SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij tijdens het afscheid van Dijkgraaf in de Tweede Kamer. - Foto: ANP

Hoge werkdruk Kamerleden

Volksvertegenwoordiger zijn is een zwaar bestaan. Kamerleden geven met enige regelmaat blijk van de werkdruk, waarmee ze kampen. Esther Ouwehand, ook landbouwwoordvoerder van een kleine fractie, was in de vorige Kamerperiode enige tijd uit de running mede omdat het Kamerwerk haar te veel werd. Hoewel Dijkgraaf en Ouwehand politiek uit verschillende nesten komen, is hun bevlogenheid, idealisme en werklust wel met elkaar te vergelijken.

Luisteren naar collega-Kamerleden, burgers en belangengroepen

Bevlogenheid, idealisme en werklust zijn eigenschappen die een Kamerlid nodig heeft. Het werk in het parlement bestaat echt niet alleen uit achterover zittend luisteren naar wat een collega te zeggen heeft. Luisteren hoort er bij. Luisteren naar collega‘s, luisteren naar burgers, luisteren naar belangengroepen – dat is nog maar een deel van het Kamerwerk. Daar komen werkbezoeken, spreekbeurten en niet te vergeten stapels leeswerk bij.

Wie iets verkeerds zegt, kan rekenen op een honende storm via sociale media – het is vaak niet goed of het deugt niet

In Den Haag wordt heel wat afgeschreven dat Kamerleden tot zich behoren te nemen. Vervolgens wordt van iedere parlementariër – ook de landbouwwoordvoerders – verwacht een afgewogen politiek verankerd oordeel te hebben. Tientallen journalisten staan dagelijks om Kamerleden met microfoons, camera’s en notitieblokken om een quote op te tekenen. Wie iets verkeerds zegt, kan rekenen op een honende storm via sociale media – het is vaak niet goed of het deugt niet.

Het Kamerlidmaatschap is geen baan, maar een opdracht en die vergt ten minste 24 uur per dag, voor wie die taak serieus neemt. Dat legt automatisch beslag op het privéleven van de parlementariër en soms een onverantwoord groot beslag. Dat is een niet te onderschatten offer.

Laatste reacties

 • Almagro

  Ik kan er wel een kleine 150 op noemen die ik liever zie vertrekken....

 • veldzicht

  Jammer dat Elbert Dijkgraaf de 2e kamer gaat verlaten. 1 van de weinigen die nog op wilde komen voor de boeren.In ieder geval bedankt en het gaat je verder goed en hopelijk komt er een goede opvolger voor je in de plaats.

 • melkveehouder .

  Zeer spijtig dat Elbert vertrekt. Een van de weinigen met ruggengraat ten aanzien van de landbouwkundige belangen, een prima dossierkennis en hoog analytisch vermogen.

  Ik hoop hem ooit terug te zien als belangenbehartiger nadat Calon vertrokken is dan hebben we een echte voorman.

  Elbert, bedankt en hopelijk komt het thuis allemaal goed!

 • nvanrooij1

  Inderdaad zeer jammer Elbert dat je vertrekt.Klasse dat je geen gebruik maakt van de wachtgeldregeling.
  Bedankt voor al het goede werk

 • koestal

  Elbert ,je kwam op voor de boeren ,jammer dat je weg gaat,het beste ook voor je familie

 • wilcovanlaar1

  Beste Elbert, bedankt voor je trouwe inzet. Sterkte, vooral voor je gezin !

 • gjh

  Jammer dat hij weg gaat ,hij was goud waard voor de landbouw.

 • Zoals al gezegd zou ik graag Calon graag vervangen voor Dijkgraaf! Ik denk dat er in het landbouwbedrijfsleven vast wel plek is voor deze kanjer!

 • melkveehouder .

  Graag zou ik zien dat Boerderij in een poll vraagt of Elbert Dijkgraaf die nieuwe voorman van agrarisch Nederland moet worden.

  Die functie verdient Elbert Dijkgraaf na alle inspanningen voor de boeren, als hij dat wil natuurlijk.

  Als boerenvoorman iemand van ongekende klasse. Begaafd, beschaafd, representatief en betrouwbaar. Je moet dit soort belangenbehartigers met de loep zoeken.

 • jan4072

  @Jan Braakman. De laatste alinea die je schrijft klopt indien het met idealisme bevlogen Kamerleden betreft. Helaas is het merendeel van de kamerleden ondrtussen gewoon beroeps politieker en debater die er vooral zitten om zich belangrijk te voelen en flink geld opstrijken.

 • ENDE902

  Elbert Dijkgraaf,
  Bedankt voor de inzet voor de belangen van de agrarische sector in Nederland in de Tweede Kamer. Ik vind het spijtig, dat deze inzet op deze manier eindigt. Dit roept bij mij wel de vraag op, welke maatschappelijke krachten kom je tegen als men zich echt inzet voor agrarisch Nederland en wat voor invloed heeft dat op je als mens.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.