Home

Achtergrond 2 reacties

In de media: ‘Alle ballen op de landbouw’

Dansende koeien zorgden voor enig optimisme, maar de landbouw kreeg in de media weer eens de volle laag. Met name van de Volkskrant.

Tot 3 keer toe in de afgelopen 2 weken haalde de Volkskrant uit naar de landbouw. In reactie op een rapport van de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur schreef de krant: “Nederlandse veestapel moet fors krimpen om doelen Parijs te halen.” Eerder schreef de krant dat de derogatie op losse schroeven stond ‘door de vorig jaar aan het licht gekomen mestfraude’. In een commentaar voegt de krant toe dat ‘de veestapel moet slinken. En snel ook’. Het lijkt in de berichtgeving of de landbouw de enige sector is die milieuproblemen heeft en op kan lossen. De Gelderlander schrijft: “Veel boeren hebben te weinig land ten opzichte van het aantal koeien en de mest die de dieren produceren.”

Derogatie: media gooien alle zaken op 1 hoop

In de berichtgeving rond de derogatie werd er van alles bijgehaald en gooiden de media alle zaken die rond landbouw spelen op 1 (mest)hoop. Kalverfraude, mestfraude, bermfraude, megastallen... Het genuanceerde derogatieverhaal – dat niet werd verteld – is dat er op Nederlandse grond meer gras groeit dan in de meeste andere lidstaten en dat er daarom meer bemest mag worden.

De Volkskrant slaat de plank zeker mis bij de constatering dat Nederland mag afwijken van de nitraatrichtlijn omdat wij een vrij grote landbouwsector hebben. Dat is niet de reden. Bovendien hebben ook Ierland, Denemarken en Vlaanderen derogatie, om gelijksoortige redenen als Nederland.

Ja, de media hebben een punt dat de halvering van de derogatieperiode te maken heeft met twijfels rond naleving van het Nederlandse mestbeleid, maar gingen in dit geval ook met een halvering van de werkelijkheid aan de haal door er van alles bij te halen als steunbewijs om de landbouw in diskrediet te brengen.

Vrolijkheid van ‘dansende koeien’ niet meer dan een lege dop

De nuancering dat de I&R-affaire uiteindelijk veel minder spectaculair was dan aanvankelijk gedacht en de goede kans dat de derogatie ‘gewoon’ 4 jaar wordt, passen niet bij het door veel media ingeslagen pad.

Boer Klaassen probeerde het op Twitter nog met het feit dat er sinds 1980 8 miljoen auto’s en 295.000 vliegbewegingen zijn bijgekomen, terwijl er nu 700.000 minder melkkoeien zijn. Maar het was weer eens alle ballen op de landbouw.

De vrolijkheid moest komen van ‘dansende koeien’ die onder de ogen van minister Schouten met Pasen weer naar buiten mochten. Veel meer dan een lege dop was dat voor het aanzien van de landbouw niet.

Laatste reacties

 • p.g.pronk

  ach als ze je maar lang genoeg slaan voel je t niet meer
  t is gewoon n kwestie van lekker makkelijk scoren en t verkoopt
  de laatste boer doet t licht wel uit en dat duurt niet lang meer als ze zo nog ff doorgaan

 • weiteman

  Jetje.
  Typisch Nederland, alles wordt meer en kan gewoon zijn gang gaan. Het aantal melkkoeien wordt minder, maar dat zijn de boosdoeners. Haal eens een aantal autoos van de weg en vliegtuigen uit de lucht, maar ja dan raak je de mensen die tegen de veehouderij zijn. Kunnen ze niet meer op vakantie naar verweg ie stan. Ga lekker zo door en bouw Nederland vol, weg met die boeren, daar heb je alleen maar last van.

Of registreer je om te kunnen reageren.