Home

Achtergrond 3 reacties

Goedkeuring derogatie lijkt nabij

Het nitraatcomité van de Europese Commissie stemt vandaag over de Nederlandse derogatie. Echt spannend lijkt het allemaal niet te worden, maar een definitief groen licht is er nog niet.

Het nitraatcomité blijft een beetje een ‘black box’. Ambtelijke vertegenwoordigers van de lidstaten die achter gesloten deuren in een zaal van de Europese Commissie stemmen over de toekenning van een derogatie op de mestnormen. Toch lijkt het nu niet zo spannend te zijn als het in het verleden wel eens was.

Concept voor nieuwe derogatie

De Europese Commissie publiceerde al een concept van een nieuwe derogatie voor Nederland. Nederland mag onder nagenoeg dezelfde voorwaarden dezelfde derogatie nog twee jaar voortzetten. Voorwaarde is wel dat in deze twee jaar de mestfraude wordt aangepakt.

Mestfraude en I&R-affaire

Doorgaans worden dit soort concepten pas openbaar gemaakt door de Europese Commissie als ze vertrouwen heeft in een goede afloop van het voorstel. Bronnen rondom het nitraatcomité verwachten ook geen grote problemen, ondanks de recente hobbels die genomen moesten worden. Naar aanleiding van de berichtgeving over fraudepraktijken in de mestafzet en de – al dan niet opzettelijke – fouten bij de registratie van rundvee in het I&R-systeem, is er wel wat onrust ontstaan bij de Europese Commissie en bij andere lidstaten.

De nitraatuitspoeling van derogatiebedrijven voldoet aan de doelstelling van de Nitraatrichtlijn. Daarmee lijkt niets een nieuwe derogatie in de weg te staan. - Foto: Michel Velderman
De nitraatuitspoeling van derogatiebedrijven voldoet aan de doelstelling van de Nitraatrichtlijn. Daarmee lijkt niets een nieuwe derogatie in de weg te staan. - Foto: Michel Velderman

Nitraatuitspoeling

Na uitleg van de situatie lijkt de Commissie toch vertrouwen te hebben in de situatie. Daarbij heeft de wetenschappelijke onderbouwing voor de derogatie een belangrijke rol gespeeld. De nitraatuitspoeling van derogatiebedrijven voldoet immers aan de doelstelling van de Nitraatrichtlijn waar het allemaal om begonnen is.

De lobby vanuit Nederland door bijvoorbeeld GroenLinks en dierenrechtenorganisatie Dier en Recht om Nederland geen derogatie te verlenen, lijkt een nieuwe derogatie ook niet te verhinderen.

Woede bij Franse boeren over derogatie

Andere lidstaten lijken al met al geen grote problemen te hebben met het Nederlandse verzoek. Alleen in Frankrijk reageerden boeren furieus op het feit dat Nederlandse boeren ondanks de fraudeberichten meer mest mogen uitrijden dan zij. Frankrijk zou daarmee een smetje kunnen vormen op de stemmingen. Landen als Ierland, Denemarken en België hebben zelf ook derogatie en zullen dus niet tegen stemmen, zo is de verwachting.

Grote wijzigingen in het voorstel van de Commissie zijn ook niet te verwachten. Het nitraatcomité kan alleen vóór of tegen het voorstel stemmen, maar dit inhoudelijk niet wijzigen. Hoewel het een formaliteit is, moet de stemming nog wel plaatsvinden. De vlag kan pas uit als het voorstel wordt aangenomen.

Mede-auteur: Wim Esselink

Laatste reacties

 • farmer135

  Franse koeien produceren op papier minder fosfaat en stikstof dan nederlandse. Misschien moet daar ook een keer naar gekeken worden.

 • Bolder01

  This net als pim fortuin zei destijds nederland is te vol er loopt teveel mensen die geen baan hebben (wllen ) maar vervuilen nederland wel

 • nvanrooij1

  Ik ben toch wel benieuwd wat Franse koeien dan aan stikstof en fosfaat produceren
  Misschien een idee voor Boerderij om eens een artikel te wijden aan de diverse normen in Europa zowel qua normen voor dieren als grond

Of registreer je om te kunnen reageren.