Home

Achtergrond 1 reactie

Chinees soja-wapen: raak of symboliek?

Amerikaanse soja-telers zijn het nieuwste slachtoffer in het oplaaiende handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China. Een aangekondigd invoertarief van 25% betekent een dreun voor duizenden Amerikaanse boeren. Maar, zeggen kenners, het is voorlopig ook wel een gemakkelijke gebaar van de Chinezen.

Waar de Amerikaanse landbouwwereld zo bang voor was, is sinds woensdag toch werkelijkheid. Soja, het grootste Amerikaanse agrarische exportproduct naar het Chinese vasteland, valt inmiddels binnen het schootsveld van de Chinese importtarieven. Peking heeft ze aangekondigd als vergelding voor de sancties van president Donald Trump tegen Chinese staalimporten en Chinese technologiebedrijven.

Soja, katoen en varkensvlees

“Dit is een afgrijselijke dag voor de landbouw in Missouri”, reageert Blake Hurst, de voorzitter van het Missouri Farm Bureau prompt. Hij ziet de wolken aan de horizon met de dag donkerder worden. Zijn agrarische leden zijn zowel afhankelijk van soja, katoen als varkensvlees: stuk voor stuk op de Chinese radar voor nieuwe importheffingen van 25%.

Soja is voor China een van de beste wapens om Amerika pijn te doen. - Foto: AFP
Soja is voor China een van de beste wapens om Amerika pijn te doen. - Foto: AFP

“Drie voor Missouri zeer belangrijke producten zijn niet langer concurrerend op de Chinese markt zodra deze tarieven zullen ingaan”, concludeert Hurst. Soja, zo stelden marktvorsers al langer, is voor China een van de beste wapens om Amerika pijn te doen. De Aziaten kopen namelijk één van elke drie ton sojabonen die in de VS van het land komt. Als percentage op de totale soja-export is de Chinese dominantie nog groter: 61%.

Prijsverlaging volgende oogst

Wat de effecten zullen zijn voor Amerikaanse soja-boeren valt nog te bezien. Ten eerste is het gewas voor dit jaar nog niet eens gezaaid. Hurst verwacht dat de volgende oogst ook gewoon zijn weg zal vinden naar de wereldmarkt, maar dan waarschijnlijk tegen lagere inkomsten. “Het zal een verlaging van de prijs betekenen”, zegt hij.

‘Brazilië heeft dit jaar een uitstekende oogst waarop Peking kan terugvallen’

‘Symbolische stap’

In elke soja-producerende staat in het Midden-Westen klinken momenteel dezelfde geschrokken reacties. Toch durven sommige marktkenners in de Verenigde Staten ook kanttekeningen te plaatsten bij de stoere taal vanuit China. Eugen Weinberg, head of commodity research at Commerzbank, meent dat de stap vooralsnog vooral ‘symbolisch’ te noemen is.

Signaal zonder consequenties

“Over de komende paar maanden zal China sowieso meer sojabonen vanuit Brazilië importeren, vanwege de seizoensschommelingen”, aldus een analyse van Weinberg. “China kan dus een signaal afgeven, zonder dat het veel directe consequenties heeft.” Bovendien heeft Brazilië dit jaar een uitstekende oogst waarop Peking kan terugvallen.

Tot elkaar veroordeeld

Pas als de handelsoorlog over een halfjaar nog niet is gekalmeerd, komt de vraag pas echt wat China wil met de Amerikaanse aanvoer. Zo maar een alternatieve verkoper vinden voor de miljoenen tonnen Amerikaanse soja zal China niet meevallen. Beide landen lijken een beetje tot elkaar veroordeeld, menen analisten.

Eén reactie

  • Jaap39

    Wordt tijd dat granen maar ook andere grondstoffen, ook zuivel, dubbele geld gaan opbrengen voor de producent... wordt het toch nog leuk voor eventuele opvolgers in de landbouw sectoren.

Of registreer je om te kunnen reageren.