Home

Achtergrond

ABN Amro: terugval lange rente is tijdelijk

De terugval van de langlopende rente is tijdelijk, volgens analisten van ABN Amro.

In maart hebben diverse marktpartijen de renteverwachtingen naar beneden aangepast. Oorzaken zijn uitspraken van vertegenwoordigers van de Europese Centrale Bank (ECB) en de dreigende taal van de Amerikaanse president Trump over handelsbeperkingen. Dat schrijft ABN Amro in de visie op rente en euro van 3 april.

Langlopende rente

Bestuurders van de ECB hebben in uitspraken over het einde van het opkoopprogramma aangeven dat de rente tot ruim daarna op het huidige lage niveau blijft. Dat einde zal zijn in september dit jaar, zoals verwacht. ABN Amro gaat ervan uit dat in twee stappen van drie maanden het steunprogramma wordt verlaagd naar nul van de huidige € 30 miljard per maand en dat de langlopende rente in september 2019 voor het eerst wordt verhoogd. Met nog een stap eind 2019 komt ABN uit op een depositorente van negatief -0,2% eind 2019 tegenover de huidige -0,4%.

Vooruitzichten dollar verslechterd

De analisten van ABN Amro hebben in hun analyse de prognose voor de dollarkoers aangepast. Voor eind 2108 gaat de bank uit van een wisselkoers van $ 1,20 ten opzichte van de euro, dat was $ 1,15. Voor eind 2019 is de prognose nu $ 1,30, dat was een maand geleden nog $ 1,25. Volgens de bank zijn de vooruitzichten voor de dollar op langere termijn verder verslechterd door het stimulerende begrotingsbeleid in de VS. De overheidsuitgaven gaan meer omhoog dan eerder aangenomen.

Meer informatie vind je in Boerderij op Maat:  

Euribor
Wisselkoers euro in dollars
Wisselkoers euro in Britse ponden

Of registreer je om te kunnen reageren.